Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлагането на игрите в Токио предизвика финансови проблеми на олимпийския комитет на САЩ

[post-views]
Олимпийските игри в Токио се отлагат за 2021 година

olimpic flagОтлагането на Игрите в Токио за догодина създаде неочаквани финансови проблеми за Олимпийския комитет на САЩ.
Пренасрочването на Игрите в Токио от това лято за догодина създаде неочаквани финансови проблеми за Олимпийския комитет на САЩ. Става дума за дефицит от 200 милиона долара, които е трябвало да обезпечат подготовката на олимпийските отбори в различни спортове. Олимпийският комитет на САЩ не получава никакви средства от държавата. Въпросните около 200 милиона идват от различни телевизионни компании и влизат в сметките на комитета на всеки две години. След това централата ги разпределя, като 75 милиона отиват в националните федерации по различните видове спорт, а 13 милиона се дават на самите спортисти. Сега обаче тези пари не пристигат в олимпийската централа на САЩ и това създава проблеми на някои от спортовете, които не са така популярни и нямат солидни спонсори. Спортната структура няма някакви резерви и мисли как да разпредели финансите си, които са от фонд резерва за подобни случаи като този с пандемията от коронавирус. 

Президентът на федерацията по биатлон Макс Коб е заявил, че новата финансова ситуация ще ги накара да преразгледат финансирането и вероятно ще има спортисти, които няма да получат пари. Финансовият директор на олимпийския комитет на САЩ Морън Керек обяви, че в близко време Бордът ще се събере и ще дискутира положението, както и ще се обсъждат варианти за ползване на други източници или резерви. 
На 24-и март МОК реши да премести Олимпийските игри за периода 23 юли- 8 август 2021-а година, следствие на кризисната ситуация в целия свет свързана с вируса Ковид 19. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани