Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи мерки за отхлабване на режима заради земеделците

[post-views]
334 са новите случаи на зараза с Ковид-19 за последното денонощие у нас

Димитър Илиев
koronavirusДържавата обмисля първи мерки, които да отхлабят примката на режима около гражданите и някои дребни бизнеси, които имат нужда от незабавно рализиране на произведена земеделска продукция. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се отварят общинските, кооперативните и фермерски пазари, и се отменят местните общински забрани. Продавачите трябва да са с маски и сергиите да са на по-голямо разстояние. Така българските производители да реализират продукцията си от разсад. Държавата се опитва и да накара големите хранителни вериги да започнат да продават най-малко 50 на сто българска продукция от плодове и зеленчуци. Според земеделския министър Десислава Танева държавата трябва да отпусне нисколихвени кредити до 30 милиона лева на производителите, които да предлагат продукцията си директно в родните магазини, без участието на прекупвачите.
Кабинетът обмисля и нови правила за достъп на хората до планините и парковете, без това да компрометира досегашните забрани за събиране на едно място на повече от двама души, които не са от едно семейство. Досега нарушителите бяха глобявани с 5000 лв., като от глобата се опариха 800 души. В понеделник депутатите я намалиха на 300 лв.
България продължава да се справя повече от добре с нарастването на случаите на заразяване с коронавирус COVID-19, стана ясно в четвъртък. Имаме 30 нови случая, 13 са приети в болница (233 са общо в болница, 146 са в София, 27 са в интензивни отделения), каза ръководителят на националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Общият брой болни от COVID-19 е 618, като са излекувани 48 души, починалите са 24. 
Заради безпрецедентните досега мерки за социална дистанцираност и негативното им влияние върху условията за бизнес у нас, депутатите гласуваха промени във вече действащия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. С него се спират срокове за съдебни дела и процесуални срокове, въвеждат се дистанционни съдебни заседания, премахват се наказателни лихви при забавяния на плащане по кредити. Най-важното все пак е, че държавата поема осигурителната тежест на заетите в редица бизнеси в съотношение 60:40, а несеквестируемият трудов доход е увеличен от 250 лв. на 610 лв.
Българският бизнес намира ефективни решения за производство на висококачествени маски и защитни облекла. „Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото „велики империи”, заяви премиерът Бойко Борисов. – Презапасили сме болниците на първа линия, сега раздаваме и на Бърза помощ. На Северна Македония ще се изпратят 100-ина облекла на лекарите на първа линия”, допълни той.

vmaПродължават и опитите за намиране на ефективно лекарство, което успешно да се бори с вируса. Една от фармацетичните компании у нас вече започна производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин. Очаква се около Великден да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин.
България пък е една от 20 страни, на които Япония ще предостави безплатно противогрипното лекарство, известно като „Фавипиравир”, обяви в понеделник японският министър на външните работи Тошимицу Мотеги. Сега лекарството преминава клинични тестове. Освен България, сред 20-те държави, които ще го получат, са Чехия, Индонезия, Иран, Мианма, Саудитска Арабия и Турция. „Още 30 страни проявяват интерес към лекарството”, каза Мотеги.
Колеги, всички вие, които сте част от голямото семейство на ВМА, включващо 5 болници и 2 санаториума, благодаря ви за ентусиазма и човещината, с които всекидневно защитавате името на българския лекар и на Академията като водещ фактор в българското здравеопазване. Бъдете здрави! Бъдети силни и сърцати! Бъдете винаги на време и на място!”  С тези думи в навечерието на 7 април, Световният ден на здравето и на здравния работник, началникът на ВМА ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски (третият надясно) се срещна с колегите си от екипите от Катедрата по инфекциозни болести и им благодари за неимоверните усилия, които полагат в условията на пандемията от COVID-19.    Фото ВМА

Тръгна приложение за диагностика
Тръгна мобилно приложение, чрез което българите могат да опишат симптомите си, а лекари да им кажат дали са болни от коронавирус. Мобилното приложение се казва ViruSafe и е част от създаването на национална информационна система за борба с COVID-19. Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация. 
Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина – на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина, заяви премиерът Бойко Борисов. Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип, обясни Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани