Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Стоян Шопов: Препланирахме някои от ученията

[post-views]
Бригаден генерал Стоян Шопов: Препланирахме някои от ученията

DSCN2839– Господин бригаден генерал, какви промени настъпиха във 2-ра бригада в условията на пандемия и извънредно положение в страната? Как е организиран учебният процес?
– Промени относно подготовката и бойната готовност не са настъпили, те си остават приоритет на вниманието на командирите, щабовете и личния състав на 2-ра механизирана бригада. Промените са свързани с изпълнението на  допълнителни мероприятия и мерки за противодействие на пандемията от Covid -19. С други думи казано, формированията от бригадата стриктно спазват указанията и разпорежданията, свързани с усложнената противоепидемиологична обстановка, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения. За тази цел по командната йерархия са изготвени необходимите заповеди и указания. Всички занятия, съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, се провеждат в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета. Продължава и провеждането на  целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на формированията от бригадата за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии. Освен това, имаме готовност да изпълним и новопоставени задачи по Закона за извънредното положение, за което сме изготвили необходимите разчети и сме в готовност за тяхното изпълнение. Единственото ограничение засега е, че са отменени задграничните командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.

– Какви мерки сте предприели за здравето на военнослужещите и цивилните служители? Доколко е осигурена защитата им от Covid -19?
– Във връзка със сложната противоепидемиологична обстановка в страната, 2-ра механизирана бригада като част от Сухопътните войски на Българската армия  стриктно спазва указанията и разпорежданията на държавните институции, Националният оперативен щаб и на своите командири и началници в командната верига.
На база на заповедите и указанията на командира на Сухопътните войски, както и на областните управители на Стара Загора, Хасково, Плевен и Ямбол, сме създали организация за стриктното изпълнение на противоепидемиологичните мерки, за опазване на здравето на военнослужещите и цивилните служители от бригадата. Ето някои от мерките:
 Носене на лични предпазни средства (маски), дезинфекция на ръцете, измерване на телесната температура, дезинфекция на ходовата част на превозните средства и машини при влизане в районите на военните формирования. 
 Организиран е пропускателният режим във формированията с обособяване на самостоятелен поток за преминаване на военнослужещите и цивилните служители на формированията и такъв за преминаване на външни посетители, в зависимост от особеностите на инфраструктурата и сградния фонд.
 Предприети са мерки за разсредоточаване на личния състав при изпълнение на служебните задължения, дезинфекциране на помещенията, работните места и прилежащите терени.
 Служителите, чиито служебни задължения налагат контакти с външни посетители на формированията, работят задължително със защитна маска, която се сменя на всеки два часа, и са снабдени с препарати за дезинфекция на ръце.
Искам да отдам заслуженото внимание и благодарност към медицинския персонал на бригадата, който със своята висока теоретична и практическа подготовка се справя успешно и е наш висококвалифициран и надежден съюзник в борбата с разпространението на Covid -19. Моето изискване и апел към нашите военнослужещи е да бъдем организирани и пример за отговорно поведение сред обществото, и по този начин да вдъхваме сигурност и спокойствие сред населението. Изразявам личната си увереност в това, че военнослужещите от 2-ра механизирана бригада изпълняват всички противоепидемични указания и са готови да съдействат за ограничаването на разпространението на COVID-19 и да помогнат на нашите сънародници в тази DSC06582безпрецедентна криза.

– Кои задачи успяхте да изпълните от началото на годината до сега и какви ви предстоят след излизане от кризата и подготвяте ли се за тях?
– Планираните мероприятия от началото на годината към настоящия момент са изпълнени, но основната част предстои. За тази година имаме планирани участия в над десет международни и многонационални учения едно от които е тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back- 20”, както и редица командно-щабни учения и тактически учения с бойна стрелба с формированията на бригадата. Част от тези мероприятия, най-вече международните, бяха препланирани, поради създадената епидемиологична обстановка в целия свят, но така или иначе, ние сме извършили необходимата планировка и подготовка и сме готови за тяхното провеждане след отмяна на извънредното положение. Предстои формирането и подготовката на поредния контингент за участие в операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан, както и очакваме завръщането на този, който изпратихме през месец октомври миналата година. Така, че динамиката в ежедневието на 2-ра механизирана бригада е на високо ниво и изисква своевременна и целенасочена планировка, организация и подготовка.

– Предвидени ли са през годината конкурси за приемане на нови войници във формированията на бригадата?
– Миналата 2019 година в нашия град Стара Загора стартира кампанията, организирана от Министерството на отбраната „Бъди войник”. Благодарение на нея и общите усилия на личния състав в различните военни структури, младите българи информирано и осъзнато промениха своето виждане за професията „войник”. Затова и приетите в армията бяха повече от напусналите. И през настоящата година във формированията на бригадата ще се проведат  приеми на граждански лица за войници. Процедурата за първият прием вече стартира, като обявените места за 2-ра механизирана бригада са 40, разпределени за гарнизон Стара Загора – 7 места, гарнизон Хасково – 8 места, в гарнизон Ямбол – 15 места,  и гарнизон Плевен – 10 места.
В момента кандидатите подават своите документи до съответните военни окръжия. Създадена е необходимата организация за провеждането на конкурса и в четирите гарнизона на бригадата. Очакванията ни са да продължи тенденцията от миналата година за увеличаване на интереса на младите ни сънародници към професията „войник”.

DSCN2824– Каква е готовността на бригадата за изпълнение на задачи в помощ на населението?
– Това са задачи по третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време”. Те са във фокуса на подготовката и действията на формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия. В четирите си гарнизона (Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен) 2-ра механизирана бригада разполага със 17 формирования за оказване помощ на населението при бедствия. Районите за действие на тези формирования са седемте области – Стара Загора, Хасково, Кърджали, Плевен, Ловеч, Ямбол и Бургас. Независимо от епидемиологичната обстановка формированията са комплектовани с необходимата техника, екипировка и мотивиран личен състав. И затова уверено мога да заявя, че те са в постоянна готовност във взаимодействие с централните и териториалните органи на изпълнителната власт да изпълнят задачите по оказване помощ на населението при бедствия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани