Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА участва в мисии повече от век

[post-views]
ВМА участва  в мисии  повече от век

Румяна СТАНИМИРОВА

За 116 години над 6 000 военни медици са помагали 
в горещите точки на света

_Herat_VMAВ условия на криза военните медици са винаги на първа линия. Днес основната отговорност в нелеката борба с коронавируса се падна върху Военномедицинска академия и нейния началник ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 
Военните ни медици освен добра подготовка за участие при кризи имат и завиден опит с близо 116-годишно участие в различни хуманитарни мисии зад граница. Първата им мисия е през далечната 1904 г. по време на Руско-Японската война в далечна Манджурия. След нея те участват в медицинското осигуряване на всички войни, водени в началото и до средата на 20-ти век.
През 50-те години, непосредствено след Корейската криза, около 50 наши военни лекари се отправят към Далечния изток. Независимо от идеологическите приоритети на времето те помагат безрезервно на изпадналото в нужда население. През периода 1956-1971 г. във Виетнам работят наши бригади, пътували с влак средно по 20 денонощия от София до Ханой. От 1962 г.  до 1990 г. български  военни лекари – сред които цветът на военната ни медицина, помагат и на алжирското население.
През 60-те години военномедицинската ни служба участва в мисиите в Мозамбик, Никарагуа, Сирия и Ливан.  Българските медици се отзовават 
в помощ на бедстващото население по света 
и след различни природни бедствия, каквито са земетресенията в Армения през декември 1988 г. и в Турция през август 1999 г. Нашите лекари помагат и на северната ни съседка Румъния по време на демократичните промени през 1989 г., а през 1999 г. осигуряват бежанския лагер в Радуша, Македония.
Освен в горещите точки на света военните ни медици са в постоянна готовност да помагат и на българското население. За тази цел на 27.08.1992 г. е създаден Военномедицинският отряд за бързо реагиране  (ВМОБР),  чиято задача е осигуряване на медицинската помощ при кризисни ситуации. За близо 30-годишната си история със своите полеви модули и медицински екипи отрядът е участвал в десетки спасителни операции след катастрофи, бедствия, аварии, наводнения и пожари.
Първото участие на контингент от Българската армия в операция по поддържане на мира под егидата на ООН е мисията в Камбоджа (UNTAC) през 1992-1993 г. За медицинското осигуряване на българския контингент, включващ над 1020 военнослужещи е изпратен медицински взвод  от 27 медици.   Haiti_vma-lekari
От юни 1997 г. България участва с военни контингенти  в операцията по поддържане на мира в Босна и Херцеговина (SFOR), а от февруари 2000 г.  и в Косово (KFOR). От 2002 г. се включва със свой контингент и в мироопазващата мисия за подпомагане на Афганистан, а от 2003 г.  и в Ирак. Всички тези мисии се осигуряват от военни лекари.
Освен на Балканите нашите военни медици разпростират своята помощ и в горещите точки на Близкия изток. От 2004 г. български военни Kandahar_vmaлекари се включват във военнополевите болници на НАТО, дислоцирани в Кабул. От 2005 г. наш екип участва в  състава на испанската военнополева болница, която се мести от Кабул в Херат – една от най-размирните зони на Афганистан. Екипите работят в постоянна опасност от терористични атаки, като те са първите, които откликват на пораженията след тях.
През 2011 г. в състава на Групата за обучение и връзка с Афганистанската национална армия са изпратени и български военни медици. Те участват в изграждането на болница, в която голяма част от местното население за първи път ползва медицинска помощ.
Едно от най-големите изпитания за военните ни лекари е спасителната им операция след атентата в Кербала на 27.12. 2003 г. Тогава благодарение на бързата им и адекватна реакция, независимо от непрекъснатия обстрел под който работят, бяха спасени десетки български военнослужещи. 
Над 200 български военни медици са преминали и през Военната болница в столицата на Кувейт. От всяка една мисия, независимо къде, те се завръщат с награди и благодарствени писма от командването на базите.
През ноември  2009 г. екип на ВМА заминава за Украйна в помощ на бесарабските българи в района на епидемията  от т.нар. свински грип. В условия на риск от зараза медиците обгрижват района на Одеска област, където живеят близо 300 000 бесарабски българи. От 2009 г. ВМА пое грижата за здравето и на своите сънародници в Босилеград, Сърбия.
На 22.01.2010 г. екип на ВМА замина  на мисия в Хаити в помощ на пострадалото от земетресението население, където без да има покрив на главата си, за близо месец помогна на стотици  пострадали. През юли 2012 г. по време на атентата в Сарафово лекари от ВМА бяха сред първите, отзовали се на помощ. През своята близо 130-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. 
Хилядите спасени 
от тях хора 
помнят не само професионализма и саможертвата на българските военни лекари, но и поставят България на почетно място в паметта и съзнанието си. А медиците ни не само повдигат имиджа на страната по света, но с натрупания  опит и знания от тези международни участия гарантират и сигурността на населението у нас в тежки времена като днешните.

Най-ново

Единична публикация

Избрани