Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С цугтромбон и… учебници по криминалистика

[post-views]
С цугтромбон и…  учебници по криминалистика

Старши сержант Живко Димитров от Представителния духов оркестър на ВВС  
наследил професията на баща си  

DSC00076Има хора, които винаги са в добро настроение. Или поне външно не показват, ако имат някакви проблеми. И са усмихнати и в най-напрегнатите моменти. Такъв е старши сержант Живко Димитров – музикант от Представителния духов оркестър на ВВС. А вероятно го съпътстват и доста трудности. Не е лесно да репетираш в Пловдив, да служиш в авиобаза „Граф Игнатиево” и да живееш в с. Първенец. Планирано или неочаквано да заминаваш с колегите за събития в цялата страна, да мислиш за семейството си и малките си деца… И да държиш изпити във Варненския свободен университет, филиал – Смолян.
Роден е на 27 септември 1982 г. в Пловдив. Завършил е с отличен успех през 2001 г. Средното сержантско военно музикално училище „Маестро Георги Атанасов” в София. Като 
първенец на випуска
е имал право на избор. И е постъпил в Представителния духов оркестър на ВВС в Пловдив. Създаден е на 1 октомври 2000 г., когато са се обединили оркестърът на ВВС към корпус „Тактическа авиация”  и Гарнизонният духов оркестър в Пловдив. Последователно диригенти са били подполковник Георги Дюлгерски и майорите Тодор Шопов, Илия Узунов и Иван Конов, а сега е майор Михаил Младенов. От 1 декември 2012 г. оркестърът на ВВС е в състава на авиобаза „Граф Игнатиево”.
Мога да кажа, че тръгнах по пътя на баща ми – старшина Димитър Димитров. И той е завършил Средното сержантско военно музикално училище „Маестро Георги Атанасов”, бил е в същия оркестър и е владеел инструментите малък барабан, голям барабан и чинели. Е, не можахме за свирим заедно, тъй като се пенсионира през 1999 г., казва с усмивка старши сержант Живко Димитров.
Как е започнало увлечението му по музиката? През 1996 г. Живко е започнал да ходи на уроци по солфеж и по главен специален инструмент цугтромбон. И се е подготвял упорито за приемните изпити в София. 
След завършването на 8-и клас през 1997 г. е кандидатствал в Средното сержантско военно-музикално училище „Маестро Георги Атанасов”. Как на тази възраст, 111j
при казармени 
условия
е изучавал тънкостите на музикалното изкуство и заедно с това е давал дежурства като дневален по рота, той си знае. Но си спомня за онези трудности и големи изисквания с усмивка, тъй като се е научил на дисциплина. А и досега завършилите училище „Маестро Георги Атанасов” се отличават със своята отговорност при изпълнението на задълженията си. 
Цугтромбонът е доста различен от другите духови музикални инструменти, тъй като е с позиции, вместо с машинки с вентили. Всяка една позиция е с различни тонове. Затова е много важно човек да се научи на коя позиция кои тонове да изсвири чисто. Така старши сержант Димитров обяснява избора на музикален инструмент.
Изучавал го е 4 години в училището. На третата година е можел по желание да запише още един инструмент. И в продължение на две години е посещавал часове по ударни инструменти, също като баща си. Така че сега, когато се наложи, замества колеги на тъпана с чинел и чинели. Диригентът на оркестъра на ВВС майор Михаил Младенов го определя като отговорен музикант, на когото винаги може да се разчита. 
А пък Живко много 
разчита на своето семейство
Подкрепя го съпругата му Звездалина. Двамата се обличат често в народни носии и така показват отношението си към традициите. Радват се на своите деца – 7-годишната Велизара и 3-годишния Димитър, възпитават ги в родолюбие и не пропускат да ги водят на всички национални празници. Искам моите деца да обичат и уважават своята страна, така както аз съм възпитан от моите родители, и от моите баби и дядовци, споделя старши сержант Живко Димитров.
Според него, съвременният човек не трябва да се развива само в една област. Интересно му е да се занимава с въпроси, свързани със сигурността в държавата. Затова през 2014 г. той записва специалността „Защита на националната сигурност” във Варненския свободен университет, филиал – Смолян. И през миналата година завърши висшето си образование.
Сега е изправен пред поредното си предизвикателство. Отново, след  като оставя цугтромбона, взима учебниците и се подготвя за изпити в същия университет. Защото му предстои да завърши магистратура по криминалистика.     

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани