Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учебната година във ВА няма да се удължава

[post-views]
Учебната година във ВА няма да се удължава

Отпадна предварителният 
изпит за студенти-бакалаври

1-1Отпадна предварителният изпит за бакалаври-студенти във Военна академия „Г. Ст. Раковски“, който трябваше да се състои на 25 март 2020 г. Причината е въведеното извънредно положение в страната и пандемията от коронавирус. Първоначално идеята е била да се отложи изпитът за май месец, по всяка вероятност обаче такъв предварителен изпит тази година няма да има. Това потвърди пред вестник „Българска армия“ заместник-началникът на академията по учебната и научната част полковник доц. д-р Димитър Ташков.

Стана ясно, че основният изпит ще се проведе през месец юни. Полковник Ташков изрази надежда дотогава ситуацията в страната и света да се нормализира, за да може да се попълнят местата, които са определени за обучение в държавна поръчка и срещу заплащане.
„Имахме доста запитвания за предварителния изпит. Това показва, че интересът за обучение във Военната академия по бакалавърската ни програма е много голям. Надявам се това да се запази, въпреки обстоятелствата“, посочи полковник Ташков.  
Отлагането на изпита не би трябвало да повлияе по никакъв начин на обучението на бакалаври във воената ни академия, коментира заместник началникът на ВА. По думите му, този изпит дава една сигурност, когато е изкарана положителна оценка и кандидатът има увереността, че ще бъде приет за студент. Полковник Ташков изрази надеждата и убеждението си, че тези, които искат да се обучават в бакалавърската специалност „Сигурност и отбрана“, ще дойдат и ще се обучават. Програмата дава базова подготовка в направлението „Сигурност и отбрана“. „Така са подбрани темите, че сме се съобразили с нивото на подготовка в средните училища и това, какво е необходимо за сектора „Сигурност и отбрана“. Тук са включени елементи от базовата подготовка, която касае конституционните задължения на всеки гражданин, широкото понятие за сигурност, различните аспекти на сигурността, военната сигурност. По отношение на реализацията на обучаемите, според мен тази специалност намира много широко приложение“, заяви полковник Ташков. 
Няма определен профил на кандидатите, които се търсят като обучаеми за бакалавърска степен. Тук могат да кандидатстват всички български граждани, без ограничения по пол, раса, вероизповедания, възраст. Получава се един микс – една голяма част са студентите са завършили средното си образование, но има и много такива, които работят в различни структури на Министерството на отбраната и искат да получат бакалавърска степен по тази специалност. 
Академията предлага 12 магистърски програми, в които се обучават хора, които вече са завършили бакалавърските специалности. Освен всичко останало, обучението във Военната академия дава и възможност за повишаване на професионалния статус на служителите в МО и Българската армия. Дипломираните могат да заемат и длъжности в държавната и местната администрация. Единственият проблем, който се наблюдава в процеса на обучението по време на кризата заради коронавируса, е с практическите занятия и със стажовете, защото няма как да се посещават структурите по места. „Няма да се наложи удължаване на учебната година. Засега поне, спазвайки мерките, нашите разчети са да си завършим учебната година така, както е в сроковете, които сме си поставили“, категоричен беше заместник-началникът на ВА. 
Той увери, че академията е била една от първите структури в армията, а може би и не само в армията, които са реагирали адекватно и са закупили дезинфектанти и всичко необходимо за нормалното протичане на образователния процес и следенето на здравето на хората. На портала, който в момента е само един, се извършва дистанционно замерване на температурата на всеки, който влиза. Всеки получава дезинфектант на работното си място. Минимум по два пъти се почистват помещенията, въпреки, че се работи с намален състав. Една част от хората работят до обяд, друга част работят следобед, подчерта полковник Ташков. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани