Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

[post-views]
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

sresta-nato (1)Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов участва днес, 15 април 2020 г., в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка, осъществена от служба „Военна информация“.

Министрите на отбраната на Алианса обсъдиха взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори. Бяха разгледани и ефектът от кризата в средносрочен и дългосрочен план, както и поддържането и засилването на капацитета за възпиране и отбрана на Алианса. Дискусията обхвана също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с пандемията от COVID-19.

В изказването си министър Каракачанов изтъкна, че всеки работещ механизъм в Алианса за по-добра координация на усилията на съюзниците, както и рационалното използване на съюзните способности, са особено важни за крайния успех. Той изрази увереност, че засилената координация и сътрудничество между НАТО и Европейския съюз значително ще допринесат за справянето с евентуални бъдещи кризи от подобен характер.

Министърът на отбраната подчерта, че настоящата криза не бива да се превърне в криза на сигурността и отбраната и основният фокус на НАТО следва да остане изпълнението на вече взетите решения относно възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

Министър Каракачанов препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и по отношение на целите за способности, което е постижимо чрез ефективно изразходване на финансовите ресурси, както и чрез споделянето на знание и опит и коопериране между индустриите на съюзниците. В този контекст той отбеляза, че настоящата криза показва изключителната важност на повишаването на взаимодействието и взаимното допълване между военните и гражданските способности.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани