Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пандемията ще подобри здравните системи

[post-views]
Пандемията ще подобри здравните системи

Проф.д-р Боян Христофоров, болница „Кошен“, Париж
D_r_Bojan_Hristoforov_i_saprugata_si_BulgariaНаистина, днес всичко, което се говори за коронавируса е неокончателно. Медицината се сблъсква с COVID 19 на живо пред  очите на света, който очаква лечението – с лекарство и ваксина. Никой специалист не може да предвиди кога пандемията ще свърши. Да, има много лекарства, с които медиците се опитват да лекуват заболелите от новия вирус. Но да не забравяме, че сред двата процента починали има толкова възрастни и болни хора, че и ако имаше вече едно абсолютно ефикасно лекарство, картината щеше да е приблизително същата. Но тези, които разбират от статистика, знаят,  че за да се докаже, че едно лекарство е ефикасно, трябва да се натрупат много случаи на сериозни доказателства за излекувани от него. 
Френската здравна система, както и в целия свят, не беше приспособена към такава епидемия, но тя не прие тезата за т.нар. стаден имунитет. Франция наложи карантина преди около месец, а случаите на заразени започват постепенно да намаляват. И в моята болница, например, в клиниката по гастроентерология, която преди време оглавявах, имаше 2 зали за пациенти с COVID-19, но сега едната вече е затворена. 
Има създадена електронна система COVIDOM, която е много интелигентна и в която всички засегнати от вируса са свързани по интернет. Всички болници от Париж са свързани в нея и лекари проследяват състоянието на хората, които вече са били болни и са излезли от болница. 
Аз също от вкъщи съм ангажиран с нея. Сутрин и вечер се изпраща бюлетин със симптомите и ако всичко е „зелено“, системата мълчи, но при тревожни симптоми системата сигнализира медиците. Тогава телефонираме на тези хора, при които има нов симптом, разговаряме с тях и при опасност изпращаме „Бърза помощ“ да ги превози до болницата. Но така леките случаи, които са мнозинство, могат да останат вкъщи. А опитът ни досега показва, че при заразяване е опасно към 6-8-ия ден, но ако не се порази белия дроб, към 15-я ден пациентите са по-добре и към 20-я ден може да се излекуват. Но досега никой не знае до колко време оздравелите носят вируса и заразяват околните
Аз от години съм в комисия за Париж и региона, която и председателствах, по разрешаване на тестване с лекарства на доброволци. Досега обаче трябваха години, за да се докаже действието на един медикамент. Но сега се хвърлят големи ресурси и очакваме до месеци да се открие лечение. Да, в началото и във Франция нямаше достатъчно маски, защото те се осигуряваха само за професиите, които работеха с тях. Не е доказано, но вероятно е вярно, че маските предпазват. Но около месец след началото на извънредната ситуация вече целият ресурс на държавата е мобилизиран. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани