Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В готовност за борба срещу заразата

[post-views]
Белгийската войска отчита недостиг на служители

Във 
видеоклипове се изброяват редица 
предимства, които дава службата 

army_belgiaПреди няколко дни белгийското министерство на отбраната увери правителството на Белгия, че армията е в готовност да подпомогне всички усилия в борбата срещу коронавируса. Към този момент въоръжените сили на Белгия наброяват около 25 000 души и резервен персонал около 3 300 човека. Бюджетът за отбрана на страната е приблизително 5 млрд щ. д., което се равнява на 0, 93 процента от БВП. 
От януари 2014 г. личният състав на белгийската армия се набира на две нива. От една страна, това е професионалната служба, при която войниците служат до пенсия в армията, и от друга – службата по договор за срок от 8 години. 
По данни на белгийското министерство на отбраната почти на половината офицери в армията им предстои да се пенсионират през следващите години, затова се вземат мерки за привличане на млади хора. По данни на VRT (белгийска държавна телевизия на фламандски) в следващите пет години 11 400 от сегашните офицери ще достигнат пенсионна възраст, което е 40 на сто от действащите военнослужещи. За да се компенсира и отливът на войници от армията до 2024 г. ще трябва да се наберат и 13 400 войници. 
През последните години белгийското военно министерство закупи нови оръжия, кораби, самолети, транспортни средства с цел подобряване на условията на труд, но ще трябва да се осигурят и средства за набиране и обучение на новия персонал, който да борави успешно с новата техника.  

Наскоро в Белгия стартира нова кампания за набиране на персонал, която има за цел да насърчи млади хора с различен произход да се присъединят към армията. Става дума за army_belgiaпривличане на кандидати за войници, изповядващи ислямската вяра. Под мотото „Мога ли да работя в отбраната като мюсюлманин“, видеоклиповете в кампанията показват директните разговори между офицери и кандидати за военнослужещи, които свободно обсъждат възможностите за постъпване в армията. 
Във видеото служител на военното министерство обяснява, че всеки, който има белгийско или европейско гражданство, може да работи в армията, която е „неутрална организация“ и където всички имат еднакви права и задължения. Армията позволява на мюсюлманските войници да се „изолират временно“ за молитвата, стига това да е възможно по време на мисия, уточнява офицерът. В кампанията също така се обяснява, че имами, които работят изключително за армията, биха могли да окажат подкрепа на мюсюлманските войници. В допълнителни видеоклипове се изброяват и редица предимства, които дава службата, като възстановяване на транспортни такси или бонуси за тези, които ходят с коли на работа. Последните промени в структурата и управлението на личния състав на белгийската армия целят да създадат по-голяма организационна гъвкавост и решително прекрачване в бъдещето. 
Мащабните промени, започнати от белгийското министерство на отбраната, засягат близо 40 000 души. Структурни и организационни реформи се правят и в Сухопътни войски, и във Военновъздушните и Военноморските сили.  Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост в трудовоправните отношения между армията и военнослужещите. Според експертите тези промени биха послужили и като добър пример в други сектори на белгийската икономика. За да се създаде по-широко пространство за приток на млади хора в армията, се предлагат мерки като работа на непълен работен ден, ранно пенсиониране и прекъсване на кариерата. Предложенията са насочени към решаване на проблема с постепенното освобождаване на военнослужещите в пенсионна възраст и набиране на млади войници и офицери. Тази политика се вписва и в по-широката цел за модернизиране на въоръжените сили на Белгия във всички области, включително и в управлението на персонала. 

В международните мисии остават 
450 военнослужещи

Около 450 белгийски военнослужещи, които са на мисии зад граница, ще трябва да останат още един месец по местата си заради кризата с  COVID-19, съобщават от  VRT News по данни на белгийското военно министерство. Министерството уточнява, че войските, които в момента са на международни мисии в Афганистан, Литва, Нигер и на кораби в Атлантическия океан, и трябваше да се върнат, засега остават там, където са, до края на април. По думите на военен експерт „В момента нищо не е сигурно. Това е малко като игра на шах, но в три измерения. Целта на тази мярка е да не се внася вирусът в страната“. 
В резултат на засилените ограничения за полети и допълнителни карантинни мерки от организациите, за които работят белгийските войски в международните мисии, не е възможно да се заменят военнослужещите, които са там в момента, с нови. 
Официално досега в Афганистан има 34 регистрирани с коронавирус, но заразени белгийски войници няма. Тъй като Афганистан граничи с Китай се предполага, че броят на заразените е по-голям, отколкото се посочва в официалните данни. 
От белгийското военно министерство съобщават още, че НАТО има много добра военна болница в Кабул и на военнослужещите от чуждестранните контингенти е осигурено добро медицинско обслужване. 
Екипажът на белгийската фрегата „Леополд I”, която в момента ескортира в Атлантическия океан френския самолетоносач „Шарл де Гол“, също е с удължена мисия. Тъй като на борда всички са здрави, а там е трудно да се изпълнява условието за социално дистанциране, е решено да не се рискува и да не се изпращат нови членове на екипажа. 
Министерството на отбраната на Белгия обяви закупуването на нови 900 военни превозни средства, след като през миналата година във въоръжените сили бяха привлечени още 2 000 новобранци, в резултат на мерките. Новите камиони се доставят от Швеция и Германия. Превозните средства трябва да осигурят по-голяма безопасност за персонала, тъй като доставянето на резервни части за старите камиони е трудно в сегашната ситуация. За да се гарантира безопасността на персонала при транспортиране, е наложително да има превозни средства с балистична и минна защита, посочват от белгийското военно министерство. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани