Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Д-р Силвия Стоянова: Слушайте заръките на професор Мутафчийски

[post-views]
Д-р Силвия Стоянова: Слушайте заръките на професор Мутафчийски

d-r_STOJANOVA_virusologija (3)С приемането  на студентите ни, дошли си от Китай, за изследвания в Инфекциозната клиника на ВМА преди около 2 месеца, започва и „срещата” на интензивния инфекционист д-р Силвия Стоянова с епидемията COVID-19. Оттогава тя е на първата линия в борбата 
с коронавируса.
Самата тя провежда в тази клиника специализацията си по инфекциозни болести. Тогава интересът й към инфекциозните болести запалва проф. Камен Плочев. Мечтаела да отиде в Африка, за да се сблъска лично с едно от местата в света с най-многото заболели от СПИН… Но голямо предизвикателство било и лечението на такива пациенти у нас. 
COVID-19 днес е толкова непознат колкото СПИН тогава.  За д-р Стоянова инфекциозните болести са интересни, защото обединяват всички вътрешни болести, а диференциалната диагноза понякога е много широка. Защото често причината за фебрилните състояния са извън самите заболявания. А напоследък се явяват и много нови вируси, което е и предизвикателство пред медицината. 
За два месеца през Инфекциозната клиника минават много пациенти, доста – за амбулаторни прегледи, но много са и излекуваните и изписани от „зоната”, както наричат клиниката. Понякога пневмониите са много тежки, с ниска сатурация на кислорода в кръвта. За това време лекарите си изграждат алгоритъм на откриването на вируса, на различаването на симптомите. И преди да се потвърдят лабораторните тестове, и въпреки пъстрата клинична картина  – от наблюденията и опита от това време (в „зоната” лекарите по 5 денонощия наблюдават непрекъснато интубираните болни).  Д-р Стоянова досега два пъти е била непрекъснато с такива пациенти. Но въпреки тежките рентгенови находки при пневмониите на заболелите от вируса, изискващи дълго време за възстановяване (10-15 и повече дни при някои, а не за 5-7, обичайно при пневмонията), повечето пациенти се излекуват.
И тогава медиците са много щастливи от общата, за пациента и за лекаря, победа.
Тук д-р Стоянова си спомня за възрастната им пациентка баба Вера: „Едната нощ бях „на косъм” да я интубирам заради ниско падналата сатурация…”. Но я задържат, тя е възстановена и е изписана в много добро общо състояние, без никакви оплаквания. И нея, и другите оздравели пациенти медиците продължават да наблюдават, както и тези на домашна карантина. 
Медицински екипи ги посещават и при най-малкото влошаване в Инфекциозна клиника са готови да ги приемат. 
При идващите за преглед за PCR-тест дневно десетки хора медиците виждат уплахата им. Д-р Стоянова обаче съветва да не се изпада в паника, просто да се спазват превантивните мерки, които всяка сутрин генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в напътствията си ни припомня… А той много чете, знае най-новото в световната практика в борбата с пандемията и е наистина много подготвен, уверява ни тя. Защото практиката показа, че точно тези мерки преграждат заразата. И така не ни застигна съдбата на Италия и Испания. 
Лекарите на първа линия в лечението на COVID-19 са в крак с практиката на колегите си по света в динамичната ситуация, когато много неща се учат „в движение”. Екипът на клиниката заедно взема решения и лекува с най-модерните лекарства, с които има опит и в другите страни.  
Всъщност, стратегията е обща в подхода към всички пациенти в началото на лечението, но по-късно е индивидуален. Както става при повишаването на артериалното налягане при някои от пациентите, които обичайно го нямат. Но с оздравяването и кръвното им налягане се нормализира.
Досега обаче в богатия опит на клиниката във ВМА не е имало пациенти с поражения върху нервната система, каквито единични случаи се споменават в публикации в света. По принцип, всеки вирус може да порази всяка система или орган в човешкото тяло, обяснява д-р Стоянова. 
Дали ще се научим да живеем с коронавируса, както препоръчва СЗО… Разчитаме на ваксината, но засега не знаем образуваните антитела в преболедувалите за колко време ще ни пазят – за месеци или година. Рано е да се каже кое е лекарството, рано е и за прогнози как ще се развие пандемията у нас и в света. Едно е категорично: че у нас с  навременните мерки не допуснахме голяма смъртност.
Това заболяване изисква при интубиране денонощно наблюдение на пациента в ренимационната стая. И д-р Стоянова споделя възхитата си от работата на реаниматора д-р Стилиян Добрев и на медицинския брат Ивайло Ефтимов при първия интубиран. Пет денонощия, почти без почивка, те полагат невероятни грижи за пациента.
Невероятни специалисти, с невероятна отдаденост към живота на пациента: да го спасят и задържат, казва тя. И отново апелира да се замислим за реалния риск от заболяването, защото медиците, засегнати от вируса у нас са вече над 80… А в тях е реалната ни надежда за лечение от вируса, за който знаем толкова малко, те застават денонощно срещу заразата
и буквално ни връщат към живота.  
Всъщност, д-р Стоянова очаква, че целият опит от тези дни на борба с връхлетялото ни заболяване ще сложи отпечатък върху професионалното развитие на всички медици, които днес го срещат очи в очи. Ще се справим, вярва тя.

Най-ново

Единична публикация

Избрани