Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затварят джамиите за Рамазан байрам

[post-views]
Затварят джамиите за Рамазан байрам

Димитър ИЛИЕВ
IMG_8016За разлика от Българската православна църква мюфтийството предприе различна политика и затваря джамиите за Рамазан байрама. Религиозният празник е единственият ден, в който на мюсюлманите не е разрешено да постят. На практика продължава няколко дни. Молитвите ще се излъчват по интернет, няма да има посещения.
Заради големия мюсюлмански празник от Националния оперативен щаб е разпоредено събиранията да бъдат осъществявани в най-тесен кръг, а при раздаването на храни да се спазват определени правила – те да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите. „Има нота от външно министерство, че се готвят големи пътувания с редовни линии. Трябва да се преустановят тези пътувания в този период”, категорично заяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.
Християнските църкви не затвориха на Великден, а въпреки призивите на националния щаб десетки хиляди софиянци се отправиха през блокадата на КПП-тата да пътуват в страната. Много от тях попълваха напълно измислени обстоятелства в декларациите по пунктовете. Заради това МВР започна детайлна проверка на обстоятелствата в декларациите, след като се оказа че около 600 души са излъгали, че отиват на работа, а в същото време са били записани в бюрата по труда и са взимали помощи като безработни и. Прокуратурата също ще се заеми с тези случаи, като тези, които са попълнили неверни данни ги грози затвор до 5 години и глоба.
В четвъртък от щаба отчетоха рекорден заразени с коронавирус за денонощие в страната – 66. 29 от тях са в болница. Пет са новите случая на заразени деца. Общият брой на установените случаи с COVID-19 вече е 1081, като още в сряда беше премината психологическата граница от 1000 болни от болестта. Починалите с COVID-19 инфекция са общо 50, като последната жертва е на 71 години.
kppИзбухнаха две огнища на вируса извън семейните заразявания. Едното е в шивашка фабрика за мъжко облекло в Плевен, като първоначално там бяха заразени 4 души, а след това още 9. Почти всички заразени, живеят в плевенското с. Буковлък, почти изцяло населено от роми. В средата на март около 200 души се завърнали от чужбина, но никой не спазвал задължителната 14-дневна карантина, алармира тогава кметът на селото Росен Русанов. Второто огнище е във дом за стари хора в с. Гара Орещец, Видинско, където има 4 болни.
От общо 66 нови случая, обявени в четвъртък само 22 са в София, останалите 4 са в страната. Това ясно показва, че мрачната прогноза на националния щаб, че софиянци ще разнесат заразата с масовите пътувания се сбъдна. Щабът отчете, че в Плевен са 13 установените случаи, 9 са контактни на работещи в завод „Мизия“. Заразените с коронавирус в Сливен са 5, Велико Търново – 5, Пловдив – 4, Пазарджик – 4, Кюстендил – 4, Ловеч – 3, които са от дом за възрастни хора в село Орешак, Видин – 2, Варна – 1, Бургас – 1, Силистра – 1, Перник – 1.
Децата под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. Новите заразени деца за денонощието са 5. В Плевен има две деца – на 2 и на 9 години. В Кюстендил има две момчета на – 3 години и на 8 години. В Пазарджик има момче на 2 години, което е настанено в МБАЛ Пазарджик. 
Заразата се разпространява и в болниците, като за последното денонощие са установени още 12 положителни проби на медицински персонал.

Най-ново

Единична публикация

Избрани