Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дарвин за нашите деца

[post-views]
За паметта,  която си събира багажа и тръгва

4_1_Sabina_Radeva_2Една българка в Лондон направи бум с литературния си дебют на английски „За произхода на видовете на Чарлз Дарвин” по книгата на британския естествоизпитател от 19 в. Адаптираната за деца теория за произхода на живота на Земята влезе в окончателната селекция за книга на годината на голямата британска книжна верига „Уотърстоунс”. Книгата на Сибина Радева е селектирана сред 11, заедно с последния роман на номинираната за Нобел Маргарет Атуут и на томчето на екоактивистката Грета Тунберг. Номинациите се правят от книжарите, а победителят ще е огласен на 27 ноември т.г. Сабина адаптира за деца теория на Дарвин, смятана за една от 10-те най-важни книги в науката, а изданието й вече е преведено на 31 езика. Критиците определят книгата като „врата към чудесата на науката”, защото не само откритията за еволюцията са обяснени достъпно, но и заради прекрасните илюстрации на авторката.

4_4_Sabina_RadevaБългарката, родена в Русе и израснала в Родопите, има магистратура по молекулярна биология от института „Макс Планк” в Германия, както и магистърска диплома по илюстрация. В Лондон работи като графичен дизайнер и илюстратор. Тя определя стила на Дарвин като „поетичен и изразителен” и рисува по записките му от пътешествието му в тропиците на борда на кораба „Бийгъл”. Докато работи върху проекта, съпругът й се грижи за децата. Поставя готовата книга в онлайн платформа за финансиране на различни проекти с презумцията, че тя ще се хареса на биолози, които да я купят за децата си. Когато заявките преминават 1000, идва интересът на 7 от големите издателства и творбата попада на рафтовете на големите книжарници и в онлайн магазините.

Две години тежък труд стои зад книгата, описана от електронната книжарница „Амазон” като „незабавна сензация”, в която науката съжителства с изкуството. Сабина събира пари за книгата в интернет, а правата получава „Пенгуин”. Съвсем скоро изданието ще се появи и на българския пазар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани