Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огромни пожари горят в Сибир – стихията унищожи домове, десетки хора са евакуирани

[post-views]
Горски пожар се разрасна в най-големия национален парк в Полша на Международния ден на Земята

california pojarОгромни пожари горят в Сибир. Стихията обхвана обширни територии в източната част на Русия. Повече от 100 жилищни сгради са унищожени, а десетки хора са евакуирани. Причина за бедствието са подпалени сухи треви, както и необичайно топлото време в района, коментират експерти.
Тази година сезонът на горските и степните пожари в Източна Русия започна по-рано от обичайното. Стихията бушува вече седмица и изпепели домовете на стотици хора.
В района на Кемерово са изгорели близо 30 жилищни сгради, а повече от 40 души са евакуирани. Край Новосибирск огънят е погълнал над 50 леки постройки. Най-малко трима са пострадали. В Алтайския регион пожарът е в непосредствена близост до най-натоварените пътища. Спасителен хеликоптер беше изпратен на място, за да помогне на хора, чийто път за бягство от стихията е бил отрязан от пламъците.
Сибир продължава да е същински ад. Причина за бедствието, освен подпалените стърнища, както беше първоначално съобщено, са и тежките метеорологични условия. Необичайно топлата зима в региона и преждевременното навлизане в летния сезон, с температури над 30 градуса на места, предизвикаха сериозни притеснения сред специалиситите по климата. През последните дни паднаха няколко температурни рекорда, а ураганните ветрове подпомагат разрастването на огъня и създават реални условия за повторение на катаклизмите от миналата година, когато в мащабни пожари изгоря огромна площ и бяха унищожени десетки биологични видове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани