Информационен център на Министерство на oтбраната

Голям астероид прелетя край Земята – НАСА го определи като опасен и внимателно го следи

НАСА избра компанията "Локхийд Мартин" за изграждане на ракета, която ще отиде на Марс, за да прибере пробите, взети от марсианската почва

NASAГолям астероид прелетя край Земята. Небесно тяло 1998 OR2 беше определено от НАСА като „особено опасно“, тъй като пътят му пресича орбитата на планетата. Въпреки размерите и траекторията му, сблъсъкът все пак се размина, успокояват астрономите.
Астероид с диаметър между 1,8 и 4 километра премина на минимална дистанция край Земята минути преди 13 часа българско време. Той се доближи на малко под 6 и половина милиона километра или 16 пъти повече от разстоянието до Луната. Това по космическите мащаби е доста близо, но заедно с това и достатъчно далече.
Астрономите с интерес наблюдаваха пристигането на небесното тяло, чийто път пресича орбитата на планетата ни. Това е космическа скала и ние следим внимателно подобни преминавания, защото те носят известна заплаха. По земната повърхност има множество кратери от пандали астероиди и отчитаме, че подобен инцидент би могъл да нанесе много сериозни щети, коментират учените като подчертават, че за щастие случаят не е такъв.
Всъщност, науката е определила като потенциално опасни повече от две хиляди астероида. Те обаче не предизвикват проблеми и колизия със Земята не се очаква.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top