Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Испания започват тренировки на 4 май

[post-views]

barsaИспанското правителство обяви поетапно облекчаване на мерките заради пандемията от коронавирус и на футболистите от Ла Лига ще им бъде разрешено да възобновят тренировките си от 4 май. Това означава, че играчите вече ще могат да провеждат своите занимания на клубните бази, но самостоятелно.
Премиерът Педро Санчес даде пресконференция, на която  очерта „Плана за прехода към нормалният начин на живот, изпратен до Министерството на здравеопазването. Преди тренировките играчите и представителите на лимитирания треньоски щаб ще бъдат тествани за COVID-19. Това ще става в техните автомобили. Той отбеляза, че облекчаването на мерките за блокиране ще бъде „постепенно и координирано, според регионите“, така че областите с по-малък брой смъртни случаи и положителни такива да могат да се върнат към нормалния си начин на живот възможно най-скоро. От 18 май тренировките ще могат да се провеждат в малки групи от по шестима, а седмица по-късно и от осем души. Няма да може да има повече от 10 човека на терена, включително и треньорите.
На 1 юни се предвижда заниманията да са позволени едновременно за целия отбор, но отново при определен протокол. 5 юни е определяна като дългоочакваната дата, на която най-вероятно ще бъде подновен сезонът в Ла Лига, макар и мачовете да са при закрити врата. Не е изключено, в зависимост от напредъка на тренировъчния процес, да има закъснение от една седмица и първите срещи от 28-ия кръг да се изиграят на 12 юни.
В същото време президентът на Ла Лига Хавиер Тебас обяви, че не е съгласен с решението на френското правителство за прекратяване на футболния сезон предсрочно заради пандемията. Вчера премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че всички спортни събития през този сезон няма да бъдат доиграни. Това важи и за футболното първенство. 
В специално изявление Тебас казва : „Не разбирам защо би имало по-голяма опасност да играеш футбол без публика с всички предпазни мерки, отколкото да работиш на монтажна линия, да си на риболовна лодка в открито море и т.н. „.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Виж още

Избрани