Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Голям астероид прелетя край Земята – НАСА го определи като опасен и внимателно го следи

[post-views]
НАСА изстреля успешно спътник за изследване на океаните и атмосферата

NASAГолям астероид прелетя край Земята. Небесно тяло 1998 OR2 беше определено от НАСА като „особено опасно“, тъй като пътят му пресича орбитата на планетата. Въпреки размерите и траекторията му, сблъсъкът все пак се размина, успокояват астрономите.
Астероид с диаметър между 1,8 и 4 километра премина на минимална дистанция край Земята минути преди 13 часа българско време. Той се доближи на малко под 6 и половина милиона километра или 16 пъти повече от разстоянието до Луната. Това по космическите мащаби е доста близо, но заедно с това и достатъчно далече.
Астрономите с интерес наблюдаваха пристигането на небесното тяло, чийто път пресича орбитата на планетата ни. Това е космическа скала и ние следим внимателно подобни преминавания, защото те носят известна заплаха. По земната повърхност има множество кратери от пандали астероиди и отчитаме, че подобен инцидент би могъл да нанесе много сериозни щети, коментират учените като подчертават, че за щастие случаят не е такъв.
Всъщност, науката е определила като потенциално опасни повече от две хиляди астероида. Те обаче не предизвикват проблеми и колизия със Земята не се очаква.

Най-ново

Единична публикация

Избрани