Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървав атентат в Сирия: Камион-бомба уби най-малко 40 души в град Африн

[post-views]
Кола-бомба уби 17 души в Сирия

deca-siriaКървав атентат с десетки жертви в Сирия. Най-малко 40 души бяха убити, след като камион бомба избухна на оживен пазар в граничния град Африн. За сега никой не поел отговорност за атаката. Според турската армия, която контролира града, нападението е дело на сирийските кюрдски милиции.

По данни на турската армия повечето от загиналите при нападението са цивилни, като от тях  най-малко 11 са деца.Ранените са близо 50.

Военните посочват, че при атаката е използвана петролна цистерна, като от появилите се в интернет кадри, става ясно за мащабите на смъртоносната експлозията.

Според турската армия атентатът е дело на сирийските кюрдски милиции, които Анкара определя като терористична организация, заради връзките им с кюрдската работническа партия ПКК, която от десетилетия води война за независима от Турция държава.

За сега няма коментар от страната на сирийските кюрдски отряди за народна защита, които до преди няколко години контролираха град Африн, но бяха отблъснати от турската армия през 2018г.

Атаката беше осъдена от международната общност. Държавният департамент на САЩ я определи, като страхлив акт, но не посочих кой стои зад нея.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани