Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разкриха ключовия заподозрян за свалянето на MH17 над Донбас

[post-views]

polet_mh17Руски генерал-полковник дърпал конците, ортак на Малофеев и Василев-негов подчинен

Разследващите сайтове The Insider и Bellingcat разкриха единия от ключовите заподозрени в делото за сваления през юли 2014 г. „боинг“ на малайзийските авиолинии над Донбас.

Според версията на изданията фигуриращия в засечени преди това телефонни разговори „Владимир Иванович“ е заместник шефът на Граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) генерал-полковник Андрей Бурлака. До същия извод са стигнали и в Би Би Си в рамките на разследване, проведено независимо от The Insider и Bellingcat.

Разшифровките на засечените телефонни разговори бяха публикувани през ноември 2019 г. от Обединената следствена група по делото MH17. Сред лицата, провели телефонните разговори фигурираха Александър Бородай (по онова време глава на правителството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) и Владислав Сурков (тогава помощник на президента на Русия Владимир Путин), освен това се споменаваха имената на шефа на ФСБ Александър Бортников и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Според контекста един от основните участници в тези разговори е бил някой си „Владимир Иванович“, който играе основна роля в курирането на военните действия в Донбас и съгласуването на придвижването на въоръженията през украинско-руската граница, пише The Insider. На него например е бил пряко подчинен Игор Гиркин-Стрелков – едно от основните действащи лица във войната в Източна Украйна, министър на отбраната на ДНР и т.н. (Стрелков е един от обвиняемите по делото за свалянето на MH17). Ръководителят на руските сепаратисти в Украйна Игор Стрелков-Гиркин, е считан за човек на руския олигарх Константин Малофеев и е изключително близък с неговото подставено лице – белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.

Имената и на тримата нашумяха у нас преди няколко години, след като именно през Луврие подсъдимият за източването на КТБ банкер-беглец Цветан Василев се опита да измъкне под носа на държавата 6 от „златните авоари“, финансирани от трезора. Сред тях бе и военният завод „Дунарит“, за който в последствие Василев и Малофеев направиха втори опит да заграбят – през друго подставено лице на руския олигарх – Дмитрий Косарев.

Разследващите екипи са проверили телефонните номера, които е използвал „Владимир Иванович“, с помощта на приложението GetContact, а освен това са търсили споменавания за него във всички известни прихванати разговори, изтекли електронни писма и други подобни източници. В крайна сметка в изтекла кореспонденция по Viber на помощника на лидера на ДНР Денис Пушилин е открито косвено потвърждение за това, че в случая става дума са един от шефовете на ФСБ – Андрей Иванович Бурлака.

След това е бил сравнен гласът на „Владимир Иванович“ от засечените телефонни разговори с достъпни записи на негови интервюта през 2013 и 2018 г. Аудиоекспертизата е осъществена в Национални център за медийна-криминалистика в Университета Колорадо в Денвър, САЩ. Резултатите сочат, че коефициента на съвпадане на тези записи е 94. Екипът на Би Би Си също е извършил своя фоноскопска експертиза в британската лаборатория Martin Barry Forensic Services, която е потвърдила, че записите на гласа на „Владимир Иванович“ и генерал-полковник Бурлака съвпадат напълно.

Освен това екипът на Bellingcat е анализирал сведенията за придвижването на Бурлака през 2014-2015 г. Според тях високопоставеният сътрудник на ФСБ постоянно е пътувал със самолет до Ростов на Дон, Крим и Краснодар – трите центъра на управление на „украинската операция“. Пътуванията му хронологично съвпадат с информацията, получена от засечените телефонни разговори, сочат данните на разследването.

Според Би Би Си в дена на трагедията с MH17 Бурлака се е намирал в Ростов на Дон. Един от източниците на изданието твърди, че след края на активната фаза на конфликта в Източна Украйна през 2014-2015 г. Бурлака е бил генерал-лейтенант, а след това се е изкачил по стълбицата и е станал генерал-полковник.

В Граничната служба на ФСБ засега не са отговорили на запитване по темата от страна на Би Би Си. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков реагира по традиционния си начин: „Ние не знаем за какво става дума“. В Москва нееднократно са отричали да имат каквато и да било връзка със свалянето на боинга над Донбас (загинаха всички 283 пътници и 15 души екипаж).

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани