Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хафтар се самообяви за лидер на Либия

[post-views]
Силите на Хафтар превзеха летището и пристанището в Сирт

Halifa HaftarКомандващият Либийската  национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар обяви решението си да ръководи страната и да се оттегли от споразумението за сформирате на правителството на национално съгласие, съобщи порталът „Акбар Либия“. „Прекратяването на политическото споразумение стана част от миналото с решение на либийския народ“, каза обявилият се за държавен глава Хафтар. Той увери, че неговата армия ще работи за създаване на граждански държавни институции, ще се опита да „облекчи страданията“ на хората, да защити правата на гражданите, да изпълни техните желания и да работи в тяхна полза.

ЛНА воюва срещу международно признатото Правителство на националното споразумение на бизнесмена Файез Сарадж. ЛНА контролира цяла Либия без Триполи и района на крайбрежието, западно от столицата.

Москва, смятана за съюзник на Хафтар, изрази учудването от действията му. Според дипломат в Москва, трябва да продължи диалогът между враждуващите сили, защото военно решение в Либия няма, а и с военна диктатура едва ли някой ще се съгласи. 

САЩ изразиха съжаление, задето „Хафтар е сметнал, че изменения в политическата структура на Либия могат да се налагат под формата на едностранно заявления“, гласи коментарът на посолството на САЩ в Триполи.

Източник: в.“Дума“

 

 

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани