Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на Испания: Войска и дронове в Мадрид

[post-views]
Армията на Испания: Войска и дронове в Мадрид

1-1На 22 април Испания обяви, че планира да прекрати извънредните мерки през втората половина на май. Тенденцията за нови смъртни случаи, причинени от COVID-19 в целия свят, тръгна надолу през изминалата седмица. Промяната се задържа най-вече от нарастващия брой смъртни случаи в САЩ, които са 25% от случаите в световен мащаб досега.
В Европа има тенденции, които показват, че пикът може би вече е преминал. И Италия, и Испания изглежда стават свидетели на бавен, но постоянен спад в броя на новите смъртни случаи, регистрирани всеки ден.
Графиките, които онагледяват процеса, започват от момента, в който всяка страна преминава общо 1000 смъртни случая от COVID-19.
Месец преди това ситуацията в Испания е коренно различна. Испанската армия започва да намира много хора мъртви в домовете им, болниците преливат от заразени. В информациите на световните агенции се промъкват и тревожни съобщения като това, че в разрушената от коронавируса страна испанската армия е започнала офанзива за дезинфекция,  за проверка на старчески домове, където често откриват мъртви възрастни хора в леглата им, изоставени от болни или отсъстващи служители. 
„По време на определени посещения армията намери някои по-възрастни хора напълно изоставени, понякога дори мъртви в своите легла“, заявява испанският министър на отбраната Маргарита Роблес.

На 17 април испанският вестник „Ел Паис“ пише: „Коронавирусът е войната на нашето поколение“. Вестникът съобщава, че в рамките на операция „Балмис” с участието на специални сили, над 8000 военнослужещи в Испания действат всеки ден, за да подкрепят борбата срещу COVID-19 – от изграждането на полеви болници и дезинфекция на домовете за възрастни хора до транспортирането на телата на жертвите. В най-тежките дни на кризата в столицата Мадрид на погребалните домове е наредено да преустановят събирането на телата поради липса на защитна екипировка. В градските морги също няма място, а местните власти се разпореждат ледената пързалка в града Palacio de Hielo да се използва за осигуряване на спешно съхранение на починалите, защото там е студено. Испания е изпреварила Китай с втората най-висока смъртност в света, като само за един ден жертвите достигат 738. Съюзът на медицинските сестри заявява, че болниците в Мадрид са „на прага на срив”. Тази почти невъобразима ситуация се е развила само за четири седмици от първото откриване на коронавирус в Барселона и Мадрид на 26 февруари. Испанският министър на отбраната заявява, че персоналът в някои социални домове е напуснал след откриването на коронавируса.
Здравните служители са категорични, че когато причината за смъртта е свързана с коронавирус, телата на починалите жители се оставят, докато не бъдат надлежно оборудвани погребалните служби. В Мадрид това може да отнеме до 24 часа, тъй като столицата е силно засегната.
Социалната изолация остава като последна надежда. Болниците преливат и властите на всички нива са в състояние само да чакат и да се молят мерките за социално дистанциране да сработят.
”Ние сме наясно колко е трудно да се удържи тази ситуация, но е абсолютно наложително да продължим да се борим с вируса, за да спечелим тази битка”, заявява на пресконференция Мария Исус Монтеро, говорител на правителството. Кризата е „тестване на испанското общество по най-невъобразимия начин”, казва Монтеро.
В цялата страна армията помага на полицейските служители да патрулират по улиците, а дронове прелитат със свистене във въздуха, за да търсят хора, които нарушават строгите ограничения на свободното движение. Испанската армия мобилизира лекари и санитари от резерва, за да подпомогне здравната система.
От 2002 г., когато задължителната военна служба е премахната, всички мъже и жени във въоръжените сили на Испания са професионалисти и без съмнение това е предимство. От 121 607 активни военни служители към 31 декември 2015 г., 77 433 са в Сухопътните войски, 20 838 са във ВМС, 20 244 са във ВВС, а 2991 са прикрепени към Общия корпус на въоръжените сили. Освен това има 20 244 цивилни служители, от които 4 767 са държавни служители, 13 876 са работници и 1 601 от така наречените „задължителни служители“. Въоръжените сили се подкрепят от 4770 резервисти – хора, които доброволно служат за определени периоди всяка година.
Трябва да се отбележи, че 15 144 от общия брой на действащите военни служители са жени, което представлява повече от 12,5% от общия брой. Въоръжените сили частично започват да набират жени през 1988 г. В наши дни те развиват кариерата си при равни възможности с мъжете, имат достъп до всички видове въоръжени сили и чинове, както и до всички длъжности. Бюджетът за отбрана на Испания за 2019 г. е 11,5 млрд.евро, което прави 0,9 % от БВП.
Испанската армия се обръща за спешна международна помощ към НАТО, която включва тестове, респиратори, вентилатори, защитни облекла, дезинфектанти и маски заради драстичното нарастване на смъртните случаи. Огромният конгресен център в Мадрид е превърнат в импровизирана болница за лечение на нарастващия брой болни.

Czech medical aid arrives in SpainСолидарността на държавите от НАТО

Последната новина от 27 април от Испания е добра. Страната частично облекчава забраната на социалните контакти, тъй като дневният брой на смъртните случаи пада под 300 за първи път от седмици в резултат на усилията на правителството и помощта от НАТО. 
На 3 април два испански военни самолета излетяха от Хамбург до мадридското летище Торехон, за да доставят 50 вентилатора, изпратени от германското правителство, като част от продължаващите колективни усилия на съюзниците от Алианса срещу глобалната пандемия на коронавируса. Испания отправи това искане за помощ чрез Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC). 
В края на март товарен самолет C-130 на испанските военновъздушни сили, носещ 10 000 защитни медицински костюма, дарени от Чехия, достигна до Испания като част от съюзническите усилия за борба със заразата. 
Самолетът носи също 90 респиратора и каца във въздушна база Торехон за по-нататъшно разпределение на доставките от испанските власти.
В началото на април товарен самолет A-400M от турските ВВС, превозващ медицински консумативи, дарени от Турция, достига до Испания и Италия, което също е част от усилията на съюзниците да отговорят на COVID-19. Самолетът каца първо на авиобаза Торехон. 
На 21 април Естония дари на Испания и Италия по 30 000 маски и 2 000 опаковки дезинфектант. Освен това чрез Международния червен кръст Естония отпусна и 100 000 евро за двете страни. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани