Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борбата с вируса е асиметрична война

[post-views]
Борбата с вируса е асиметрична война

FRANCE-HEALTH-VIRUS-LARIBOISIEREД-р Дончо Дончев, д.м., подполк. о.р., е началник на отделение в клиниката „Уши-нос-гърло” на ВМА, оториноларинголог. Над 30 г. служи като лекар под пагон, докато се уволнява от армията преди 2 г. А първите седмици след това, макар и цивилен лекар във ВМА, се чувства, сякаш е загубил живота си. Смята, че много са били военните лекари, но малко от тях се занимават с истинска военна медицина.

Като лекар, който досега е гледал на ситуацията „отвън”, д-р Дончо Дончев, д.м., подполк. о.р., се изненадва колко много хора идват за преглед в клиниката на ВМА и колко много са били контактни на коронавируса. И той самият чете информациите в специализираните световни издания, знанията се натрупват, но не очаквал, че е толкова продължителен и „затегнат” ходът на това заболяване. Защото медиците вървят все още след оплакванията на болния и действат според тях. Но дори да излезе ваксина и да преболедува човек, казва лекарят доброволец, все още не се знае колко е силен имунитетът и колко ще продължи. 
И доколкото практиката тежи повече от тонове теория, той смята, че спасението е в специфичното лечение
в лекарството срещу вируса. Учим се на практика засега, казва д-р Дончев. Много специалисти, на върха в теорията, дават съвети, но аз вярвам повече на колегите от нашата Инфекционна клиника, които практически работят, допълва той. А и преди да дойде да им помага, смятал, че тук са най-компетентните и интелигентните колеги във ВМА, която самата е средище на такива лекари. И с това изпитание на практика той се убеждавал в изключителността на тези необикновени лекари във военната медицина. И колкото и да не е „модерна” специалността на инфекциониста, в клиниката има млади колеги, които или скоро са взели специалност, или им предстои да вземат, но работят или специализират тук. Него го поразява колко те са мотивирани. Смята, че случаен човек не може да завърши и после да практикува такава специалност.
Опитът на д-р Дончев освен на лекар оториноларинголог и този в мисии му помага в Инфекциозната клиника на ВМА, където е от месец като доброволец в помощ на колегите си в борбата с пандемията. Той смята ситуацията с коронавируса за нищо повече от една наистина световна асиметрична война. И припомня, че цикълът на съвременните световни олимпийски игри е прекъсван само по време на двете световни войни. А в древността е било обратното – заради игрите прекъсвани са били войните… 
IMG_8223Много хора казват невярващо: Къде е тази болест, споделя медикът. А това не е просто болест, а като изваден от научнофантастичните филми и романи синтезиран образ на асиметричната война, в която няма фронтове, не се виждат противостоящите страни и оръжията им. И сега оръжието не го виждаме, някакъв размножил се в милиарди образи противник
който се полепва и опасността дебне практически отвсякъде, разсъждава медикът, видял и най-страшния, детския образ на войните на XXI век.
Това заболяване изобщо не е като грипа, който минава и заминава, казва д-р Дончев. А за грипа има и лекарства, и ваксини. Болестта сега протича по много различен начин. Голяма част от хората са с леки симптоми, но дори и по-леко боледуващите боледуват дълго време, с възвратни периоди на усилване и отслабване на агресивността на вируса. Едно безкрайно боледуване, което се точи около месец. А в по-тежката си форма е с постепенно прогресиращ ход след кратко стабилизиране. В тежка форма напредъкът на лечение е бавен, заболяването отново ту се забавя, ту се изостря.
Говори се, че в Инфекциозната клиника на ВМА медиците са на първата линия срещу COVID-19, споделя лекарят доброволец. Истината е, че в изолатора на карантинната зона, където се лекуват пациентите, това е и последната линия на отбраната, последната цитадела, където се дава решителната битка на заболяването и отвъд която няма къде да се отстъпва. Защото тук се дава и последен шанс за живот за някого. А засега светът се отбранява в тази война защото още няма своето оръжие. 
Д-р Дончев вижда извънредното положение и като огромен тласък за науката, на фармацевтичната индустрия. А както и да свърши тази война, смята той,  вирусът е един стрес-тест за цялото общество. Вече  реално можем да си представим много по-опасни вируси. COVID-19  подготвя света и следващия път ще бъдем много по-организирани и бързи в посрещането на заразата – икономическите институции, медицинските, в сигурността. И затова остава в клиниката.
Повечето хора разбраха, смята д-р Дончев, че превантивните мерки на физическото дистанциране са свързани всъщност със социално обединяване и солидарност. И препоръчва с усмивка, която зад маската повече усещаме в очите му, ако нямаме друго подръка, да се дезинфекцираме и с ракия, външно. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани