Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терапията с кръвна плазма от оздравели пациенти е възможна

[post-views]
Терапията с кръвна плазма от оздравели пациенти е възможна

Проф. д-р Милчо Минчев*
Prof_d_r_Milcho_MINCHEVОт излекуваните от новия коронавирус може да се използва кръвна плазма за прилагане на метод за лечение на COVID-19 или за клинични проучвания. Кръвната плазма е течната съставка на кръвта, която съдържа белтъци, едни от които са антителата, осъществяващи имунната защита на организма.
Предполага се, че болен, оздравял след инфекция с коронавирус, е развил някакъв имунитет, опосредстван чрез т.нар. антитела или имуноглуболини. Те могат да захващат вируса при неговото проникване, да го неутрализират, а могат и да модулират реакцията на имунната система срещу този причинител. Това е в основата на метода, на който се възлагат надежди за терапията на Covid-19.
Още от 80-те години на миналия век се е използвала т.нар. хиперимунна плазма за лечение на особено опасни инфекции, а терапията е имала доказан ефект. Такава плазма се е  получавала от здрави дарители, имунизирани срещу съответните патогени. Смята се, че това ще е подходящ лечебен метод, доказал своите възможности, който ще се разширява с увеличаване на преболедувалите коронавируса. Като от оздравелите трябва да се отделят хората, които имат данните и качествата да бъдат кръводарители и да имат антитела, а също – да дадат съгласието си да дарят плазма. 
Очаква се създаване на документ, който да позволява на нашите болници  да прилагат този метод на терапия.

*Проф. д-р Милчо Минчев, Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, асистиран професор към университета „Джордж Вашингтон”, САЩ

Най-ново

Единична публикация

Избрани