Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК ще представи през юни преговорната рамка за РС Македония

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

EUПисонеро повтори, че Европейската комисия работи по подготовката на тази рамка за преговори след зелената светлина на страните членки на ЕС за началото на преговорите за членство, дадена през март.
Преговорната рамка съдържа принципите, по които трябва да се провеждат преговорите между двете страни и след като е готова, тя трябва да получи одобрението на всички държави-членки на Съюза.
Оптимистичният сценарий, ако Европейската комисия представи тази рамка през юни, е, че през есента тя ще бъде одобрена от държавите-членки, ако те хармонизират своите позиции, след което може да се проведе първата междуправителствена конференция, т.е. отварянето на първата глава за Северна Македония до края на тази година.
Германското председателство на ЕС започва на 1 юли тази година и се очаква да запази фокуса върху Западните Балкани и разширяването на ЕС.
Остава да видим как държавите-членки ще реагират на „раздялата“ с Албания. Очаква се Европейската комисия да представи рамката за преговори за двете страни едновременно, но държавите-членки на ЕС поставиха допълнителни условия за Тирана през март.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани