Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

$1,9 трилиона за оръжия през 2019 г.

[post-views]
Индия каза, че случайно е изстреляла ракета по Пакистан и че разследва случая

САЩ, Китай и Индия са с най-големи военни разходи

indiaПрез 2019 г. разходите за отбрана в света са достигнали най-високото си равнище от три десетилетия, показват данните на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). Институтът изчислява световните военни разходи на 1,91 трилиона долара през 2019 г., което е с 3,8 процента повече спрямо 2018 г. На първите места са САЩ, Китай и Индия.
Военните разходи вероятно са достигнали пика си, отбелязват изследователите от СИПРИ, позовавайки се на прогнозите за икономически спад заради пандемията от новия коронавирус. Ние предполагаме, че това е бил пикът заради икономическата рецесия, причинена от COVID-19, която ще има силно отражение върху националните бюджети и върху всички разходи през 2020 г., каза изследователят от СИПРИ Нан Тиан пред ДПА. По думите му подобен ефект е имала финансовата криза през 2008–2009 г., която изобщо не е била толкова тежка, колкото сегашната. Правителствата ще трябва да съобразят разходите за здравеопазване, образование и инфраструктура с тези за армията, казва изследователят.
По думите му движеща сила за увеличаването на разходите за отбрана през 2019 г. са били нарасналите през последните две години разходи на САЩ, както и появата на Китай и Индия сред първите три държави, заделящи най-много средства за отбрана. Данните включват разходите за заплати, операции, закупуване на оръжие и оборудване, както и за изследвания и развитие.
САЩ изразходват до момента най-много средства за отбрана – $732 милиарда, което е 38 процента от общите разходи. САЩ са похарчили колкото следващите 10 държави в класацията, взети заедно. На второ място е Китай с $261 милиарда, или 14 процента от общите разходи за отбрана в света. Индия е на трето място със $71,1 милиарда, следвана от Русия и Саудитска Арабия.
Разходите на първите пет страни представляват 62% от общите военни харчове в света. За разлика от останалите пет държави на челните места в класацията Саудитска Арабия е намалила военните си разходи с 16% до почти $62 милиарда.
Останалите държави в топ 10 са Франция, Германия, Великобритания, Япония и Южна Корея. Германия е увеличила военните си разходи с 10% през миналата година до $49,3 милиарда, което е най-голямото увеличение сред първите 15 държави в класацията. 
СИПРИ е открил релевантни данни за 155 от 169 държави, които е проучвал. Северна Корея отсъства от класацията, тъй като данните за тази страна не могат да бъдат проверени. Туркменистан и Узбекистан не са предоставили информация, а Виетнам обяви през 2012 г. информацията за армията за държавна тайна.

Хафтар се самообяви за ръководител на Либия

haftarКомандирът на бунтовническата Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар обяви, няма да се съобразява със споразумение, подписано през 2015 г. и създало временно правителство с подкрепата на ООН в опит да се сложи край на кървавия конфликт, разтърсващ страната. Решението на Хафтар, чиято ЛНА контролира по-голяма част от Либия и обсади столицата Триполи, където е правителството на националното съгласие, е заради (по думите му) „народният мандат“ да управлява страната.
Заявлението, излъчено по либийската телевизия „Либия ал Хадас“, е символичен край на опитите за помирение сто дни след конференцията в Берлин, на която световните лидери опитаха дипломатически пробив след продължила месеци офанзива срещу Триполи. Преди това такова посредничество имаше в Москва, където Хафтар и премиерът от ПНС Файез ас Сарадж бяха събрани от президента Путин, но до съгласие не се стигна.
Русия, смятана за съюзник на Хафтар, изрази учудването от действията му. Според дипломат в Москва трябва да продължи диалогът между враждуващите сили, защото военно решение в Либия няма, а и с военна диктатура едва ли някой ще се съгласи.  От своя страна САЩ изразиха съжаление, задето „Хафтар е сметнал, че изменения в политическата структура на Либия могат да се налагат под формата на едностранно заявление“. Това гласи коментарът на посолството на САЩ в Триполи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани