Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път след края на Студената война американски бойни кораби влязоха в Баренцово море

[post-views]
ВМС с нов командир. Митко Петев става вицеадмирал

vms- Cibar-uchenieВоенноморските сили на САЩ навлязоха в непосредствена близост до руските териториални води в Баренцово море за първи път след края на Студената война. Четири кораба от Американския флот и един от Бритаския кралски флот провеждат съвместна операция по гарантиране на морската сигурност в зоната на Арктическия кръг, информираха от Пентагона.

В Баренцово море са три американски разрушителя – „Доналд Кук“, „Портър“ и „Рузвелт“, както и снабдителният кораб „Съплай“. В операцията участва и британската фрегата „Кент“. Цел на мисията е да гарантира свободата на корабоплаването в зоната и да демонстрира отличната интеграция между от НАТО, съобщиха Военноморските сили на САЩ. В предизвикателни времена като днешните е по-важно от всякога да поддържаме ударната си бойна готовност на европейската сцена, заяви вицеадмирал Лиза Фрачети – командир на 6 ти Американски флот, от чийто състав са дислоцираните в Арктическия кръг плавателни съдове.

Вашингтон не е изпращал военни кораби в Баренцово море от средата на 80-те години, припомниха от Пентагона и изрично подчертаха, че руското министерство на отбраната е било уведомено за маневрите още миналата седмица, за да се избегнат недоразумения и  предотврати неволната ескалация на напрежението.

Базираният в Неапол 6-ти Американски флот провежда пълния спектър от съвместни операции, основно в сътрудничество с партньорски държави от Алианса. Главната му задача е да гарантира сигурността и стабилността в Европа и Северна Африка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани