Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паднаха КПП-тата, отвориха ресторанти и басейни

[post-views]
Паднаха КПП-тата, отвориха ресторанти и басейни

6КПП-тата на големите градове вече са отворени и българите могат да пътуват свободно. Това е част от разхлабването на ограничителните мерки срещу пандемията от коронавирус. Заедно с КПП-тата от 6 май отвориха ресторанти и басейни, както и градинките. На ден се регистрират около 50 нови случая на заболели от коронавирус и според проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб (НОЩ) страната ни е минала пика на заболяването. Но ако новите случаи скочат на над 100 дневно, то рестриктивните мерки ще се завърнат, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.
Премиерът Бойко Борисов посети в четвъртък Военномедицинската академия (ВМА), където видя прясно ремонтираното отделение по травматология. „Как сте, лъвове и лъвици? Стените тук са сребърни и убиват вируса”, каза премиерът на лекарите.
Премиерът Борисов посети болницата заедно с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. На премиера бе демонстрирано как изглежда в момента ремонтираното отделение на болницата. „В този вид, в който е коридорът, сега ще влезем – разликата е меко казано, фрапантна”, отвърнаха докторите. – „Това е катедрата по травматология – с 4 операционни зали. Това са колегите от клиниката”. Генерал-майор Мутафчийски благодари на Борисов и за операционните. Сумите бяха платени още миналата година. Виждате резултата, успяхме да го довършим и сега гледаме напред, каза той. Стана ясно още, че стените са със специално сребърно покритие. Попадне ли бактерия или вирус – след 15–20 мин се самоунищожава. 
Генерал-майор Мутафчийски вече няма да се появява всеки ден по медиите, а само в четвъртък. През останалите дни актуалната информация за страната и света, свързана с COVID-19, ще представя като съобщение доцент Димо Димов, секретар на щаба. Новите случаи са 53, от тях в болница са 25. Изследвани са 1163 човека, съобщи в четвъртък генерал-майор Мутафчийски. За София – 19 случаи, от които 12 са в домове на социалните служби.  Медицински персонал – има 1 нов случай, стават 192, което е 11 на сто от случаите. Излекувани са с 24 повече – 22 на сто.    

Най-ново

Единична публикация

Избрани