Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на Норвегия: Отменят военни учения и шоу, оперативните действия продължават

[post-views]
Четирима загинали при катастрофа на американски военен самолет в Норвегия

army_NorvegiaНорвежките въоръжени сили отмениха започналото международно зимно учение на НАТО Cold Response 2020 в Северна Норвегия заради кризата с COVID-19. Решението да се прекрати учението под контрола на военното командване е взето след координация с норвежките здравни органи. Планираното и контролираното прекратяване на военните учения в Норвегия има за цел да запази бойните способности на армията и в същото време да даде възможност за разширяване на подкрепата за гражданското общество, както и да предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса. В Cold Response 2020 Норвегия е водеща държава, като останалите участници са  САЩ, Обединеното кралство, Холандия, Германия, Франция, Белгия, Дания и Швеция. В него действат над 14 000 войници от деветте съюзнически и партньорски държави от НАТО. То започна на 2 март и трябваше да приключи на 18 март, но седмица преди това беше прекратено. 
От съвместното командване на учението поясняват, че с приключването му се избягва ненужното натоварване на гражданската здравна система в Норвегия, например при евентуални болести сред войниците, злополуки или задължително тестване на личния състав за коронавирус. Освен това военният медицински персонал би могъл да помогне много на гражданската спешна медицинска помощ, както и на здравния граждански сектор в цялата страна.

Независимо от прекратяването на мащабното международно учение всички ежедневни оперативни дейности на Норвежките въоръжени сили продължават. От Европейското командване на САЩ (EUCOM) заявяват, че работят в тясно сътрудничество с норвежките съюзници, за да се осигури плавен и безопасен преход от започналото учение към прекратяването му и връщането на войските към обичайното всекидневие. От EUCOM допълват, че високо оценяват упорития труд на Норвегия в това учение и с радост ще продължават сътрудничеството и участията в следващи съвместни учения.
Заради коронавируса в Норвегия беше отменен и „Норвежкият военен фестивал 2020“, който се провежда на всеки две години в Осло през септември. Това е най-голямото музикално шоу на закрито в Норвегия. В него участват военни оркестри от цял свят, пред очите на публиката се редуват над 800 участници. На финала всички излизат заедно на сцената. Изпълненията на оркестрите включват от маршове до класическа музика и популярни мелодии. Правят се шествия и по улиците на Осло. 
Участниците са от скандинавските страни, САЩ, Европа и Нова Зеландия. 
Избухването на новия коронавирус засегна Норвегия и норвежките въоръжени сили, но всекидневните операции и мисии на армията не спират. Първият случай на COVID-19 в Норвегия е потвърден на 28 февруари и оттогава болестта се разпространява из цялата страна. На 12 март правителството прилага редица мерки за противодействие на коронавируса и това са най-силните мерки, които норвежците са виждали в мирно време. Затворени са детските градини, училищата и университетите, както и големи и малки фирми, ресторанти, фитнес центрове и концертни зали. 2-2
В известна степен тези мерки засягат и въоръжените сили. От Щаба на отбраната определят три основни приоритета за норвежката армия. На първо място е поддържането на оперативните способности на войските и продължаването на мисиите в мирно време. На второ – ефективните мерки за предотвратяване на разпространението на заразата във въоръжените сили.
И на трето – силна подкрепа на гражданското общество в борбата с пандемията с транспорт, медицинско оборудване, експертиза, охрана и защита. Мерките се прилагат веднага и вътре в армията, както и в обществото. 
Приносът на норвежката армия за гражданското общество се изразява в доставка на медицинско оборудване и палатки за триаж (триажирането е система и стандарт за бърза оценка на състоянието на новопристигнали със симптоми на заболяването, като най-високата степен е „спешно“ – б. а.). Това е направено в близост до болници в някои населени места като Берум, Драмен, Ордал и Оукланд в Берген. 
Освен това над 300 войници участват в граничния контрол на сухопътната граница на Норвегия и на летището в Осло Гардермоен. А известен брой военнослужещи работят като офицери за свръзка в държавни структури, каквито са здравните институции и Норвежката дирекция за гражданска защита. 

Помощ от НАТО и нов план за отбрана

През април Норвегия се обръща за спешна помощ към НАТО за доставка на защитни средства и материали, необходими в борбата с коронавируса. Доставката за Норвегия, закупена и транспортирана от НАТО чрез NSPA (Агенцията за подпомагане и снабдяване на НАТО) в Люксембург, съдържа медицинска апаратура, маски за лице, предпазни костюми и очила. Помощта на НАТО, от една страна, осигурява на съюзниците жизненоважни средства за борба с пандемията, от друга – по-икономична доставка. В момента са прекъснати досегашните вериги за снабдяване, а търсенето на защитни средства и медицински материали за борба със заразата е изключително голямо. 
В разгара на пандемията норвежкото правителство представи Дългосрочен план за отбраната. Планът, в обем 123 стр., предлага непрекъснато увеличаване на инвестициите в отбранителния сектор, като до 2028 г. те трябва да достигнат до 2 процента от БВП. Това би довело до най-високия бюджет за отбрана на страната в размер на 7, 4 млрд. долара, което е 27 на сто над сегашния. 
В Норвегия непрекъснатото увеличаване на инвестициите в отбраната продължава да се ползва с широка подкрепа в целия политически спектър, подсилена от опасението за руските опити за дестабилизация на НАТО. 
Досега Норвегия е инвестирала много в нови изтребители F-35. Планът предвижда доставка на нови подводници, танкове и вертолети, както и разходи за научни изследвания и иновации. Целта е увеличаване на бойните способности на армията. Назовани са новите предизвикателства пред сигурността: хибридна война, намеса в избори, дезинформация и дестабилизация, кибератаки и са набелязани мерки срещу тях. 
В плана специално внимание се обръща на Крайния север. При представянето на документа премиерът Ерна Солберг подчертава, че кризата с коронавируса показва ясно единството в страната. Има обаче външни сили, които се опитват да го подкопават. И стават все по-видими и влиятелни. „В техните държави властите не виждат ценността нито на демокрацията, нито на правовата държава, нито на факта, че хората имат безспорни права“, подчертава Солберг.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани