Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни преподаватели бяха наградени за 24 май

[post-views]
Военни преподаватели бяха наградени за 24 май

Министър Каракачанов подчерта значението 
на българската писменост

3На официална церемония в Министерството на отбраната бяха раздадени награди на военнослужещи и цивилни служители и преподаватели по случай откриването и успешното стартиране на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ и по случай 24 май – Денят на българската писменост и култура. Наградите връчи заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

„Има празник на българската писменост, това клише от времената, когато не смеехме да кажем, че ние сме дали и азбука, а и религия на по-големите славянски нации, трябваше отдавна да е изтрито. На 24 май ние отбелязваме Деня на българската писменост. Тази писменост не е общославянска, тя е българска“, беше категоричен военният министър. 
Той изтъкна заслугата на тогавашните български държавници в лицето на княз Борис I и цар Симеон Велики и подчерта, че именно това е празникът, а не, че има някаква славянска писменост. 
Министърът поздрави всички присъстващи за 24 май и подчерта, че тази година е започнала с едно хубаво събитие – официално и по закон е било открито Висшето военновъздушно училище. „Това не се случи на 31 декември 2019 г. вечерта, нито пък на 1 януари 2020 г. Това беше плод на труда на много хора, които заслужават да бъдат отличени за това, че с желание и хъс, с любов към авиацията и въобще към армията, поправиха една несправедливост, направена от недомислие преди 17 години – закриването на Висшето военновъздушно училище. На този ден ние отличаваме някои от хората, които имат заслуга за възстановяването на това висше учебно заведение, отличаваме и хора, които със своята дейност в областта на военното образование допринасят за това, ние да имаме по-добре обучени български офицери“, подчерта 2Каракачанов. 
Министърът отбеляза още, че когато е била създавана работната група, неговата амбиция е била след няколко години Висшето военновъздушно училище да може да се равнява на Висшето военноморско училище. По думите му това, което Военноморското училище е постигнало, е плод на години работа, добър екип и разбиране от страна на Министерството на отбраната. Това разбиране според него го има и по отношение на Висшето военновъздушно училище. Остава хората, натоварени с тази задача, да положат необходимите труд и усилия. Военният министър припомни, че според официални данни на една от световните класации на морските училища в света нашето Висше военноморско училище е на второ място. Той изрази надежда един ден и висшето ни Военновъздушно училище да постигне подобни резултати и да заеме водещо място в света по образование в областта на авиацията. 
На официалната церемония присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговите заместници, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместникът му, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, представители на политическия кабинет на министъра на отбраната. 

1Постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев: Трябва да сме в крак с предизвикателствата на 21 вek

„За мен е чест да получа тази награда. От името на наградените и всички, които се занимават с военно образование и военна наука, благодаря за подкрепата, която Министерството на отбраната оказва и за важното място, което заемат тези институции в съвременния свят и в процеса на трансформацията на Въоръжените сили“, посочи в слово отговор награденият постоянен секретар на отбраната Антон Ластарджиев. 
Конкретният повод, за който той е награден – откриването на военновъздушното ни училище, е може би един емблематичен пример за това, как професионално човек може да еволюира от противник на тази идея и да стигне до радетел, в крайна сметка и до поддръжник за развитието на авиационното образование. 
„Надявам се този пример да бъде заразителен и за други колеги от военнообразователната система, защото трябва да сме в крак с предизвикателствата на 21 век и когато всички са обединени около позитивни тенденции и процеси, които ще ни върнат на картата на света в много направления, трябва всички да сме единни и да даваме всичко от себе си и от позициите, които заемаме“, посочи още постоянният секретар на отбраната. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани