Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия няма да се върне на масата на Г-7 – водещите икономики отхвърлиха идеята на Тръмп

[post-views]
Путин: Русия не може да бъде изолирана

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace PlanКато домакин САЩ могат да променят датата на срещата на Г-7 и да изпращат покани за нея, но нямат прерогативи да променят формата. Така върховният представител на ЕС по външна политика и отбрана Жозеп Борел коментира намерението на американския президент Доналд Тръмп да разшири състава на групата с още няколко държави, сред които и Русия.

Председателят на Г-7, какъвто в момента са САЩ, няма правомощия да променя постоянния състав на групата на най-развитите държави, настоя европейският дипломат номер едно. Това е многостранна рамка, която не просто събира на една маса водещите икономики в света, а ги обединява чрез споделени ценности, интереси и ангажименти. Преди няколко години членството на Русия беше прекратено заради промяната на външнополитическия ѝ курс, припомни Жозеп Борел.

Повод за реакция от страна на Брюксел стана призивът на американския президент да се разшири съставът на групата и преди отложената за есента среща на Г-7 да бъде обмислено включването на Русия, Австралия, Южна Корея и Индия. Според Доналд Тръмп в сегашния си вид форматът е „отживелица“, която не отговаря на случаващото се по света. Последва реакцията на действащите членове, като Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Канадският премиер Джъстин Трюдо категорично отхвърли предложението. Той подчерта, че Г-7 е за приятели и съюзници и Русия няма място в групата, докато продължава да пренебрегва нормите на международното право. Лондон също няма да подкрепи връщането на Москва, заяви британският му колега Борис Джонсън, но призна правото на всяка страна-домакин да кани за гости на форума лидери извън групата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани