Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавен изпит пред министъра на отбраната

[post-views]
Старшина Веска Даскалова от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен: Пет години се готвихме за успешното взимане на държавния изпит

101504216_575055330083466_8359928901341806592_oМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава демонстративни стрелби и практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” на курсанти випускници от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Те се проведоха на територията на Военноучебен център „Марково“ край Шумен, където присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Разчетите показаха едно завидно майсторство с артилерийската стрелба, за което мога само да ги поздравя и тях, и техните преподаватели. Този випуск е по-малък, но следващият е три пъти по-голям“, каза след стрелбите министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 
Демонстрация на умения с няколко вида оръжия направи и Красимир Каракачанов. Военният министър, който е служил в ПВО като зенитчик, стреля с автомат „Калашников“, лека картечница и 23-мм зенитна установка ЗУ 23-2.
„Пожелавам си да имаме повече випускници, повече курсанти и повече желаещи да постъпят в този факултет, който създава гръбнака на Сухопътни войски и на Българската армия. Надявам се в следващите години да направим тази специалност още по-атрактивна с използването на нови технологии и системи, които да направят стрелбата на артилерията адекватна на XXI  век“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 
„Това е държавен изпит на специализациите „Артилерия“, „Противовъздушна отбрана“ и „Артилерийско въоръжение, оптика и бойни припаси“. На демонстративните стрелби, които се провеждат през есента, задачите се изпълняват от наблюдателния пункт, който е разположен до публиката. За държавните изпити обаче се стреля от закрита позиция“, каза специално за в. „Българска армия“ деканът на факултета в Шумен полковник инж. доц. д-р Дилян Димитров. 
20200602_151745Курсантите демонстрираха умения за стрелба с различни образци въоръжение, сред които автомат и картечница „Калашников“, снайперска пушка „Драгунов“, 23-мм зенитна установка, 122-мм самоходна гаубица, 120-мм самоходна минохвъргачка, 152-мм оръдие гаубица и др. Изпитът включваше още изпълнение на огнева задача като елемент от държавния изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – полева артилерия” и демонстрация за коригиране на огъня на 122-мм самоходно артилерийско формирование с дистанционно управляема летателна система при стрелба от закрита огнева позиция. Последното занятие от изпита беше стрелба с реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.
Демонстрация на умения с няколко вида оръжия направи и Красимир Каракачанов. Военният министър, който е служил в ПВО като зенитчик, стреля с автомат „Калашников“, лека картечница и 23-мм зенитна установка ЗУ 23-2.
Министър Каракачанов поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани