Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И военните оркестри пълнят зала „Арена армеец“

[post-views]
И военните оркестри пълнят зала „Арена армеец“

2В края на май всяка година отбелязваме празника на военните духови оркестри. На този ден българските военни музиканти честват своя професионален празник, но тази година пандемията от COVID-19 попречи събитието да бъде отбелязано подобаващо. 

На 31 май е създаден първият военен духов оркестър в България. Денят на военните духови оркестри е обявен със Заповед на министъра на отбраната на 31 май 2001 г. 
„За нас е важно да бъдем там, където сме необходими и където ни е мястото – с войската. Днес все по-трудно се намират добри военни музиканти, но затова пък тези, които вече са такива, са наистина стойностни“, сподели пред вестник „Българска армия“ неотдавна главният военен диригент подполковник Ради Радев. 
Първият военен духов оркестър в България е създаден през април 1879 г. Това сочи сухата историческа справка, но зад нея се крие една богата и изпъстрена с красиви звуци история.
Появата на първия военен оркестър в България предхожда подписването на Търновската конституция, създаването на първото българско правителство и избирането на Александър Батенберг за княз. Първият военен оркестър се заражда, когато единствената действаща институция у нас е Учредителното събрание. Той е първият професионален оркестър в новоосвободената България.
За първи път оркестърът се появява пред обществото на 17 април 1879 г. на тържествата около провъзгласяването на Александър I Батенберг за княз на България и подписването на Търновската конституция.
Военните музиканти обаче не са просто виртуози на своите инструменти. Те са нещо много повече. Те са и военнослужещи, те са и хореографи, те са и танцьори, но те са също и на първата линия на войната. Без тях битката не е така величава. Без военните маршове, които повдигат духа на войската, всяка победа не е толкова сладка. 
Военните музиканти са авангард във всички видове въоръжени сили, като тяхното присъствие и на тържествени, и на възпоминателни годишнини е неотменима част от специалните военни ритуали, които съпътстват подобни събития и им придават така необходимата среда на официалност. Военни диригенти има и в Сухопътни войски, и във ВВС, и във ВМС, под чието вещо ръководство се развиват виртуози, които освен отлични военни музиканти, оказва се, са и невероятно популярни артисти. 
Именно военните музиканти са сред малкото изпълнители, които карат зали като „Арена Армеец” и емблематичната зала „България“ в София да избухват в аплодисменти след техни музикално-сценични изяви. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани