Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Росен Канатлиев: Ефективна подготовка с малко средства

[post-views]
Подполковник Росен Канатлиев: Ефективна  подготовка с малко средства

Така определя преминалия полеви сбор на разузнавачите от 61-ва бригада
командирът на батальон ISTAR

DSC08300– Господин подполковник, защо избрахте обучението на разузнавачите да премине като полеви сбор, а не като полеви лагер?
 – Полевият лагер има изисквания по устав – да се разпънат палатки, спазване на определен ред, даване на денонощни дежурства от около 20 души и всичко останало, за което са необходими определени ресурси. А като полеви сбор избягваме организацията на палатъчния лагер, което ни икономисва хора за наряд. Военнослужещите са ангажирани единствено с учебния процес и изпълняват задачи по разузнаването в различни обстановки. По този начин направихме по-ефективна подготовката и в същото време тя се проведе с по-малко средства. Така разузнавателните взводове водиха комплексни занятия по 4–5 денонощия в планината.
– Какво бе най-същественото при тези комплексни занятия?DSC08316
– Взводовете бяха на различни места в немалък район на Средна гора и изпълняваха отделни задачи. Създаваха им се различни обстановки с имитационни средства и всичко, което е необходимо. Подготовката на разузнавачите не бе индивидуална, те работеха като екип, обучаваха се, хранеха се и спяха на местността. Намираха се в учебни условия, близки до реалните. Смятам, че начинът на организация на тези занятия и на този полеви сбор бе подходящ и доведе до подобряване на подготовката. От гледна точка на учебния процес ние не спестихме нищо на разузнавателните взводове и занятията им по тактико-специална подготовка преминаха интензивно. Личният състав показа по-добри морално-волеви качества, по-добра физическа подготовка, по-добра издръжливост и по-голямо желание за участие. И мисля, че една от причините е, че воините действаха като взвод, като екип, с отделни задачи, свързани с една обща тактическа обстановка. 
61– Бихте ли споменали някои от създадените обстановки?
– Взводовете изпълняваха задачи по разузнаване на райони с различна големина за различно време. Имаха задачи по разкриване на цели в противниковото разположение с докладване на координатите им, организираха  наблюдателни постове… Всички способи за разузнаване, които използвахме, бяха практически отделни задачи, но свързани с единна тактическа обстановка и един замисъл. И мисля, че взводовете показаха добри резултати.
– Поддържахте ли свръзка с взводовете?
– Не просто поддържахме свръзка, а устойчиво и непрекъснато ги управлявахме по радиото. По всяко време знаехме техните действия и ги контролирахме. Въпреки че невинаги във взводовете се намираха посредници, имахме пълен контрол върху техните действия, следяхме ги не само по докладите им, а и чрез контролните групи, включително и с безпилотни летателни апарати. Това е начинът на организиране на едно комплексно занятие, когато притежаваме необходимите средства. Дадохме достатъчно голяма свобода на командирите и заместник-командирите на взводове да действат, но имахме и пълната възможност да ги обхванем изцяло и да ги принудим да действат по тяхно решение в една изцяло контролирана обстановка.
– Бяха ли показани и творчески решения от командирите на взводове? Кой от тях спечели първото място на този полеви сбор?61
– Имаше няколко отлични решения на старши лейтенант Мартин Григоров. Неговият взвод стана първи след много оспорвана надпревара с останалите, които също се представиха на много добро ниво. По традиция всяка година правим състезания между взводовете. Оценката е сумарна на резултатите от основните подготовки, тренирани по време на полевия сбор. Например тактико-специалната подготовка се проверява на двете комплексни занятия, които са с продължителност около 5 денонощия. Тази подготовка е сборна на всички останали подготовки. И разузнавачите показаха една голяма част от това, което знаят и могат, както индивидуално, така и като колектив. Изпълняваха и нормативи по взривни дейности. Накрая разузнавачите мериха сили по физическа подготовка (5 км крос в пресечена местност) и показаха уменията си по военна топография (4–5 км движение по азимут). Общо над 30 показатели формират комплексната оценка за взвода и неговия командир. Отличаваме командира на взвода и неговия взвод, защото всичко е свързано и това е смисълът на полевия сбор.
– Какви са изводите ви от преминалото полево обучение на разузнавателните формирования? 
– Комплексните занятия трябва да станат основна форма за подготовка и оценка на формированията. Те позволяват да се проведат всички необходими елементи, които могат да ни дадат представа за реалните способности на едно формирование независимо от рода войска. За нас, разузнавачите, това важи на 100 процента. Тези комплексни занятия позволяват на техните ръководители да проявяват творчество по създаване на различни обстановки. А това прави самите занятия не само натоварващи, но и интересни за обучаваните. И в бъдеще ще развием този вид подготовка.

Стрелба в различна тактическа обстановка : Бърз и точен – или „мъртъв”!      

Една от основните подготовки на разузнавачите е огневата. Воините изпълняваха контролни упражнения – денем и нощем, със стрелковото оръжие, с РПГ и с въоръжението на бойните машини. Голям интерес предизвика динамичната стрелба в тактическа обстановка, на малки дистанции с щатното въоръжение. Неин ръководител в предпоследния ден на полевия сбор бе заместник-командирът на разузнавателен взвод сержант Борислав Борисов. На трите „бъбрека” на полигон „Тюлбето” той създаваше различна тактическа обстановка и така променяше условията на стрелящите. И както се казва, трябва да си бърз и точен – или „мъртъв”!
Разузнавачите изпълняваха едно упражнение цялостно с щатното оръжие. Имаше мишени, по които се стреляше от неудобна позиция, клекнал или прав. Някои мишени пък  бяха с много малък диаметър. Стреляха офицери, сержанти и войници. А ръководителят всеки път създаваше различна тактическа обстановка, зависимост от поставените цели, като част от тренировката. Направена бе имитация на две сгради и улица между тях. Упражненията бяха полезни, интересни, интензивни и даваха възможност за творчество. 

Тест за взводните командири
DSC08328Първото място в комплексното класиране спечели разузнавателният взвод с командир старши лейтенант Мартин Григоров. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2016 г. – профил „Войсково разузнаване”, и оттогава служи в 61-ва Стрямска механизирана бригада. 
Ето какво заяви той:

„През първите две седмици трябваше да извършим преходи и да се инфилтрираме в „противникова” територия. Чрез радиокомуникации получихме следващите си задачи. Всяка задача беше различна за деня. През третата седмица имахме стрелби с бронираните машини. През тази година за първи път бяха включени елементи на динамична стрелба в тактически условия. Подчинените ми се справиха добре. Преходите бяха много големи – в порядъка на 20–30 км в планината, с тежки раници за пребиваване по 5 денонощия. Ползата от сбора е голяма за нас.”

 

Лейтенант Божидар Колев:
 „Завърших НВУ „Васил Левски” през 2019 г. За мен това е първи полеви сбор като взводен командир и научих доста новости. Видях на практика различни DSC08326дейности на разузнавачите. Изключително много ми помогнаха колегите, доволен съм и от моите подчинени. 
Трудностите, които преодоляхме, допринесоха за още по-голямо сплотяване на взвода. Моите командири в бригадата ми помагат, изискват от мен и очакванията им са високи, което ме мотивира да продължавам да се развивам. Доволен съм от избора, който съм направил, може сега да ми е малко по-трудно, но смятам, че занапред ще се справям все по-добре.”

 

DSC08325Капитан Радослав Василев:
„Офицер съм от 2014 г. Преминал съм доста такива полеви обучения. Всички си сравняват нивата на подготовка и разбират каква е тя спрямо тази на останалите. Това проличава особено на комплексните занятия. Положително е, че това е единственият вариант една група да разбере доколко е подготвена за това, което евентуално трябва да върши в реална обстановка.
Доволен съм от военнослужещите от взвода. Включително и аз ги подлагах на тестове освен подполковник Канатлиев. Това беше и един вид проверка дали мога да се доверя на хората си в бойна обстановка и по същия начин дали те могат да ми се доверят. Със сигурност аз им се доверявам.”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани