Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сапьори откриха 7 експлозива в сграда

[post-views]
Сапьори откриха 7 експлозива в сграда

1fСедем различни учебни експлозива откри екип от военнослужещи само по време на една от задачите в рамките на сертификационно учение в 55-и инженерен полк в Белене. На друг учебен център военнослужещите извадиха от земята 100-килограмова авиобомба. Районът около крайдунавския град се превърна в полигон за физическата издръжливости професионализма на сапьорите, които по новите класификации са ЕOD оператори.  
В продължение на два дни, включително и през нощта, на екипите се налагаше да неутрализират невзривени боеприпаси, импровизирани взривни устройства (ИВУ), експлозиви, поставени в сграда, в  автомобил и край пътища, дори и 100-килограмова авиобомба, заровена в полето. Използвайки целия си арсенал от механизми и апаратури като верижни роботи, дисруптори, металотърсачи и др., военнослужещите разузнаваха, откриваха, обезвреждаха и унищожаваха опасните „находки”.
Учението имаше за цел да бъде сертифициран взвод за обезвреждане на взривни материали, който догодина ще встъпи в дежурство в Силите за отговор на НАТО – NRF. Работата на воините на учебните места беше наблюдавана и контролирана от комисия от представители на Щаба на отбраната и Командването на Сухопътните войски.
Разпределени в четири екипа, военнослужещите действаха под ръководството на командира на взвода за обезвреждане на взривни материали старши лейтенант Милен Сотиров и заместник-командира на взвода старши сержант Венцислав Грунчев. В района за бойно използване екипите бяха окопали машините и ги бяха прикрили с маскировъчни мрежи. 
Внезапно гръм след гръм и пак гръм проехтяха над местността. Зазвучаха бързи команди, защото това беше имитирана атака от противника с минохвъргачен огън по позициите на взвода. 2mВоините веднага заеха места по машините, които на скорост изфучаха към учебните места, пръснати в голям периметър около Белене.
А там, из полето, се разгоря учебен екшън като в холивудски филм. На едно от местата се наложи да бъде претърсвана за експлозиви и ИВУ-та триетажна сграда. На друго край пътя беше заложен пакет с взрив, на трето трябваше да се обезвреди автомобил, натъпкан с взрив от „терористите”. Облечени в специални защитни костюми, сапьорите подхождаха внимателно към опасните обекти, залагаха детониращ шнур, за да прекъснат кабелите на имитираните ИВУ-та, или ги закачаха за извличане на безопасна дистанция. 
Напрежението нарастваше, когато „противникът” обстрелваше екипа и сапьорите трябваше да изоставят временно специализираната техника, за да грабнат автоматите и да отговорят на огъня.
„Подготовката на взвода не е спирала, дори по време на пандемията пак се провежаха занятия. Взимаха се мерките, които бяха заповядани от кризисния щаб и от Командването на Сухопътните войски, общи за всички”, каза командирът на рота за унищожаване на невзривени бойни припаси капитан Мартин Станчев. По думите му в ротата няма некомплект на войнишки състав. Екипите боравят с техника, която преди няколко години беше осигурена чрез програмата FMF за сътрудничество със САЩ. Става дума за робот за разузнаване на невзривени боеприпаси и ИВУ, мобилна рентгенова система, минотърсачни апарати, комплекти за отваряне на врати и издърпване на различни предмети, тежки и леки сапьорни костюми, както и транспортна техника. 
В един момент на самия капитан Станчев, който ръководи и формированието за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, се наложи да действа в реална ситуация, защото беше получен сигнал за открит боеприпас в недалечно селище. Екип от формированието веднага се отправи към мястото. 
Целта на сегашното учение е военнослужещите от взвода да демонстрират способностите си, да покажат това, което са тренирали в продължение на 4 1aмесеца, искам от тях мислене и точни действия в реална обстановка, заяви командирът на 54-ти инженерен батальон подполковник Николай Николаев. Той сподели, че пандемията и ограничителните мерки заради нея са се отразили в известна степен неблагоприятно на подготовката на воините. Но не се съмнявам в техните възможности, защото това е един сплотен колектив от няколко години, изтъкна той. В потвърждение на думите му накрая на учението професионализмът на военнослужещите беше оценен високо, като взводът получи от комисията оценка „Боеготов”.

На предната линия –ветерани от Афганистан и Ирак

2bВоеннослужещи с по няколко мисии в Афганистан и Ирак действаха по време на учението в Белене. Екипът от ветерани в службата из горещите точки на света изпълняваше целия набор от задачи по откриване и обезвреждане на боеприпаси и ИВУ-та, отпор на вражески обстрел медицинска евакуация на ранен боец.
През първия ден четиримата военнослужещи от екипа с командир сержант Пламен Личев обследваха триетажна сграда, в която имаше разнообразни експлозиви, включително и фалшиви, поставени от „терористите” за заблуждение на сапьорите. Военнослужещите разузнаваха опасните предмети с робот, обсъждаха начина на действие и след това изпращаха EOD оператор, облечен в тежък защитен костюм, който веднага или след изтегляне с въже обезвреждаше експлозива. 
Часове наред екипът, който освен сержант Личев включваше още редниците Андрей Вричев, Мирослав Маринов и Александър Костов, проучваше педя по педя сградата и откриваше експлозив след експлозив, ИВУ след ИВУ. Общо седем броя!
Военнослужещите действаха при спазване на всички процедури, бавно, с внимание дори към най-дребните детайли. За изпълнение на EOD задачите няма ограничение във времето, колкото е необходимо, толкова продължават, каза сержант Личев. „В сградата открихме абсолютно всичко, което беше заложено като мини и капани – противотанкова мина, взриватели, кутии ИВУ, направен контейнер от ИВУ. И на втория, и на третия етаж, и в мазето имаше фалшиви ИВУ, които да отвличат вниманието, плюс истинските. Общо бяха седем”, разказа той на другия ден.
По думите му и роботът се е справил добре
Капацитетът на верижната минимашина е 12 часа работа. Когато операторът е добър и роботът е добър, допълни с усмивка сержант Личев. 
Той и хората му са участвали във всички основни акции по обезвреждане, събиране и унищожаване на невзривени боеприпаси след експлозиите в оръжейни цехове и складове от последните години. „Като започнете от Челопечене, Петолъчката, Горни Лом, Ловни дол, Иганово и т. н. – на всички тези места нашата рота действаше в пълен обем, всички наши военнослужещи са минали през това. Повечето от хората са участвали в мисии зад граница. Редник Костов беше в Афганистан, редник Маринов – в Афганистан и Ирак. Аз също съм бил в Ирак – два пъти, както и в Афганистан. Редник Вричев засега няма мисия, затова действа активно, за да може следващия път и той да участва в контингент”, каза сержант Личев. И посочи към боеца, който, екипиран с 38-килограмовия тежък защитен костюм, поне за трети път се връщаше от сградата, където беше открил ИВУ-та.
Изпитанията за екипа на сержант Личев, както и за целия взвод продължиха и на следващия ден. Край път в полето на Белене сапьорите откриха поредното ИВУ, изготвено от изоставени армейски боеприпаси. Отново EOD оператор се отправи към опасния пакет. Скоро след това ИВУ-то беше неутрализирано. 
Периметърът беше отцепен от охранителен взвод с командир старши сержант Явор Йосифов. Воините използваха 4 машини МТЛБ
Нашата роля е да транспортираме EOD екипите до мястото на изпълнението на задачите по най-безопасния начин и да поемем охраната на района, каза старши сержант Йосифов. 
Една от верижните машини, управлявана от ефрейтор Христо Йорданов, беше отцепила достъпа откъм пътя. „МТЛБ-то е сигурна машина, поддържа ли се редовно, никога не ни оставя в боя. Имаме резервни части. Навремето срещахме проблеми с акумулаторите, но от 2–3 години ги осигуриха напълно”, заяви ефрейторът.
Докато екипът от сапьори работеше, беше обстрелян от „противника”. Бойците отвърнаха на огъня и отблъснаха атаката. Един от тях обаче беше „ранен”. Сапьорите показаха завидни 
медицински умения поставиха турникет и направиха превръзка на колегата си, като го подготвиха за евакуация.
Почти по същото време в местността Червен бряг друг EOD екип с командир младши сержант Ивайло Иванов откри и обезвреди полузаровена 100-килограмова авиобомба. Пристигнаха кран и камион, чиято каросерия беше оборудвана със сандъци и чували с пясък. Екипиран с тежък костюм, младши сержант Иванов увърза бомбата с ремъци. Кранът внимателно я повдигна и положи върху пясъчните чували, за да бъде транспортирана за унищожаване.

Отвориха с взривове вратите на автомобил

3aС едновременни взривове на вратите и капаците беше отворен по време на учението автомобил, в който според сценария имаше ИВУ. Задачата беше изпълнена от екипа с командир сержант Атанас Опрев. Той самият и колегите му редовно участват в акциите по обезвреждане на невзривени боеприпаси из страната. Имат богат опит и от ликвидиране на последствията от големите инциденти в оръжейни складове през последните години.
Богатият опит на екипа обаче е научил воините, че към всеки нов случай трябва да подхождат като към първи, спазвайки процедурите до последната запетайка. Така беше и сега.
„За изпълнение ни е сведена задачата да разузнаем пътно превозно средство, по-голяма информация нямаме. При намиране на различни компоненти като невзривени боеприпаси или ИВУ, то трябва да се унищожи или премахне и да се осигури достъп до пътя”, обясни сержант Опрев. Редом с него действаха подчинените му – редник Пламен Дончев, редник Свилен Маринов и редник Петър Петров, който има брат близнак, служещ в съседна рота в същия полк.
От 100-метрова дистанция екипът изпрати на разузнаване робот. Верижният шпионин приближи колата, надникна вътре и започна да оглежда обстановката. Скоро екипът откри под задния капак съмнителни компоненти, завити с платнище. След кратка консултация воините решиха как ще действат по-нататък.
Облечен с тежък сапьорски костюм, сержант Опрев отиде при автомобила и постави детониращ шнур по вратите и капаците. След това се върна при екипа си. 
По кабел EOD операторите взривиха детониращия шнур. Експлозията отвори едновременно капаците и вратите на возилото. Така беше осигурен по-голям достъп до вътрешността на автомобила и по-нататък за сапьорите не беше трудно да неутрализират поставеното вътре ИВУ.
За мен лично това е трета сертификация като сержант, имам и една като войник, надявам се дълго да продължават нашите занятия и да са все така успешни, дай боже, коментира сержант Опрев. Смятам, без по никакъв начин да смекчавам обстоятелствата, че сме подготвени на много добро ниво, тъй като постоянно водим тренировки със специалното оборудване и се справяме, обобщи той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани