Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стремци непобедими! Спечелиха и военния трибой

[post-views]
Стремци непобедими! Спечелиха и военния трибой

11 отбора мериха сили в стрелба с автомат, хвърляне на граната и 8-километров крос

DSC00153След като отвяха конкуренцията в дуелната и щафетна стрелба на полигон „Люляк”, военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада станаха и комплексен победител в шампионата на Сухопътни войски по военен трибой, който се проведе на учебен полигон „Сливница” и на стадиона на в. ф. 28 610 в Горна баня. Втори се класираха състезателите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, а трети – военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон – Смолян.
Индивидуалното комплексно състезание в категория мъже спечели младши сержант Радостин Капуджиев от 101-ви алпийски полк; при жените първа се класира младши сержант Яница Тодорова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
В продължение на два дни 11 отбора, всеки от по 9 състезатели – 5 мъже и четири жени мериха сили в три дисциплини: стрелба с автомат, хвърляне на граната в цел и далечина, и 8-километров крос. Състезанието беше открито от заместник-командира на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов. След издигането на националния флаг на фона на химна той поздрави участниците и откри шампионата с думите: „Времето е изключително подходящо за военни действия”. Той обърна внимание на две неща – спазване на мерките за безопасност и организация и колегиалното отношение към съперника.
Пред микрофоните на в. „Българска армия” и Военния телевизионен канал бригаден генерал Цолов сподели: 
„Очаквам времето да бъде с нас, този силен западен вятър, който имаме тук, още на първата дисциплина ще затрудни участниците и принуди да направят необходимите корекции, а това е предпоставка да се види кои са майсторите при стрелбата. Това е шампионат, чиято цел е да се откроят най-добрите, но в крайна сметка победители са всички, тъй като ние от СВ сме сигурни, че отборите са се готвили изключително сериозно”.
След като стрелбата приключи, състезателите премериха сили в дисциплината хвърляне на граната в цел и далечина, което се проведе в четири кръга. Вторият ден бе отделен за третата дисциплина – 8-километров крос при мъжете, 33-ма на брой, и 4-километров за жените – 22 военнослужещи.
„Участваха всички формирования от СВ, двете механизирани бригади и четирите полка, както и останалите формирования, които са под командването на командира на СВ”, каза подполковник Желязко Желев, главен експерт в отдел „Подготовка на войските” в КСВ. Той допълни още: „Военният трибой е едно традиционно състезание с много дълга история. Опитах се да открия кога е започнала, оказа се че от над 50 години БА го провежда.”
Той обясни още, че за класиране под внимание се вземат първите четирима от всеки 9 състезатели от 11-те отбора, взели участие в трибоя, който е един вид „генерална репетиция” преди Държавния шампионат по военен трибой. „За нас обаче е важен именно вътрешният шампионат на СВ, отколкото Държавния, тъй като точно оттук можем да направим заключение, в кои наши формирования се работи и физическата, и военната подготовка вървят добре”, заяви подполковник Желев, като подчерта, че пандемията от коронавируса е повлияла донякъде на подготовката на военнослужещите, но тя зависи преди всичко от личното желание на всеки един от униформените. Това се дължи на факта, че те не спират да тренират извън работно време и в почивните си дни, по-конкретно – силовата и физическата подготовка, които са по-скоро въпрос на индивидуална мотивация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани