Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Убиецът Полфриймън вече може да напусне България свободен

[post-views]
Убиецът Полфриймън вече може да напусне България свободен

Димитър ИЛИЕВ

МВР свали забраната за 
австралиеца, след като ВКС 
бламира обжалването на Сотир Цацаров за предсрочното му 
освобождаване от затвора

991-ratio-dzhok-polfrijman-696x464МВР свали забраната австралиецът Джок Полфрийман да напуска страната, след като вътрешният министър Младен Маринов разпореди на Дирекция „Миграция“ да предприеме съответните действия. В четвъртък Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди неговото предсрочно освобождаване от затвора.
Полфрийман беше осъден на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Той беше освободен 6,5 г. предсрочно от Централния софийски затвор през 2019 г.
С решението си от миналата седмица Върховният съд отказа да разгледа искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, с което той настояваше за 
възобновяване на производството по предсрочно освобождаване
от затвора на Джок Полфрийман. 
В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост. На обсъждане стои първо въпросът, подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 от НПК разпореждания. „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии.
По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса, какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови. След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „…Няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено“, казва съдът.
В понеделник Джок Полфрийман отправи молба чрез адвоката си до главния прокурор Иван Гешев, в която призовава за 
ново дело за убийството 
на Андрей Монов
Австралиецът твърди, че не е убил студента по хулигански подбуди, а при неизбежна самоотбрана. Молбата на Полфрийман е изпратена до прокуратурата на 1 юни, като е публикувана и на Фейсбук страницата на австралиеца. В своето искане Полфрийман настоява за нов анализ на запис от камера, който според него е бил анализиран погрешно. Той изказва и съмнения за това, че свидетелите – приятели на убития Монов, са казали истина пред съда, а експертизата на записите била манипулирана.
След решението на ВКС бащата на убития младеж пита как съдията Калин Калпакчиев (който го пусна предсрочно, б.а.) ще ходи от сега нататък по улицата. Според Монов-старши защо, след като затворническата администрация казва, че той не се е поправил, те приемат, че се е поправил на основание на характеристиката, дадена от БХК.  Виждате ли какъв удар по държавността е това, заявява Монов. Бащата твърди, че Полфрийман не е изплатил нищо от присъдената кръвнина от 400 000 лв. Единствено обезщетение, което му било дадено от съда в Страсбург, е присъдено на семейството на Монов. Австралиецът дори отказвал възнаграждение за работата си в затвора само и само да плаща нищо на близките на убития от него студент.
От друга страна, капеланът на Централния затвор в София пастор Иводор Ковачев разкри, че Полфрийман не е очаквал това предсрочно освобождаване. Според него автралиецът има право на втори шанс, защото ясно осъзнавал какво се е случило и му тежало на съвестта, твърдял, че не е искал да убива. Пастор Ковачев обясни, че Джок е емоционален човек, който 
подсъзнателно се стреми да направи повече добро
за да може по някакъв начин да покрие злото. И добави, че австралиецът е силно вярващ, семейството му е религиозно.
Казусът с Полфрийман постоянно разбунва коридорите на съдебната власт. След решението на съдебния състав начело с Калин Калпакчиев председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с обръщение по случая „Джок Полфрийман“. В него той заяви дословно: „България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност… Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем“.
Заради тези думи десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет публикуваха остра позиция, в която те индиректно 
настояват и за оставката на Панов
като го призовават „да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“. В обръщението си кадровиците осъждат безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с „правилното“ решаване на делото. Не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени „на колене“ не от кого да е, а от председателя на съда“, пишат съдиите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани