Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хидроизстрел в ТЕРЕМ

[post-views]
Хидроизстрел в ТЕРЕМ

IMG_9727След успешния тест на десетте танка Т-72 от състава на в. ф. 22220, които стреляха на учебен полигон „Ново село”, потърсихме мнението на командира на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен полковник Любомир Вачев.
„Машините действат отлично, не са допускани никакви засечки по време на стрелбата както в автоматиката и оптиката, така и в двигателите и силовите системи, така че ние сме доволни от ремонта, извършен в „ТЕРЕМ-Хан Крум”, заяви той.
През миналата година танковете преминаха ремонт III степен в базата на завода в Търговище. Чрез извършения комплекс от дейности, финансирани от Министерство на отбраната, са възстановени изправността и ресурсът за използване на машините. За в. „Българска армия” полковник Вачев осветли редица интересни моменти от  регулярната подготовка на легендарните Т-72:
„След като сдадем танковете за ремонт на „ТЕРЕМ-Хан Крум” – Търговище, постъпвайки в завода, те се разглобяват на съставните си части. Свалят се куполът, двигателят, трансмисията, опорните ролки, торсионите, оптиката, свързочните средства. Всеки един детайл на танка отива за оторизирания за това цех. Впоследствие служителите от завода извършват контрол на всеки един детайл, при възможност същият да бъде отремонтиран, той се отремонтира, при невъзможност се подменя с нов, така е по договор с МО. В рамките на три месеца
една машина от абсолютно разглобено състояние 
се събира и се сглобява отново. След като е готова, заводът подава информация и със заповед на командира на Сухопътни войски се изпраща комисия за извършване на контролен прием на тази машина”.
VachevПолковник Вачев посочи още, че в комисията по контрола на ремонта са включени представители от в. ф. 22220, от командването на СВ и Института по отбрана. Изпитанията на всяка машина траят минимум три дни, като първия ден основно се проверява на място в завода функционирането на различните апаратура, системи и детайли, като се започне с документацията, защото за всяка извършена технологична дейност се издават сертификати, които след това се прикрепят и машината се сдава заедно с тях. Те удостоверяват сигурността и срока на гаранцията, която дава „ТЕРЕМ-Хан Крум” след този ремонт.
На втория ден на полигон се правят практическите изпитания на различните системи на танка. В близост до гр. Търговище, по-точно край с. Стража, има полигон на завода, където се извършва контролен пробег на машината – 50 км, при който изпитателите от завода пробват машината и я натоварват максимално при максимално тежки режими на работа, за да се провери как ще реагират двигателят, трансмисията и системите.
„Интересното, което аз видях, когато за пръв път посетих завода, е, че се прави т. нар. хидроизстрел, който имитира едно към едно щатен изстрел с оръдието. Той се зарежда с един заряд, а в цевта на оръдието се наливат точно 30 л вода”, сподели командирът на ЦПС–Сливен. Пред заряда се поставя
дървена тапа, имитираща снаряд
Тя е стругована точно по калибъра на оръдието. Произвежда се изстрел, като по този начин се проверява работата на противооткатните устройства и работата на самото оръдие и неговите системи.
Впоследствие се извършва контролна прострелка на танковата 7,62-мм ПКТ картечница „Калашников” и на зенитната 12, 79-мм НСВТ картечница.
На третия ден, ако по време на изпитанията е имало някакви нередности и дефекти, работещите в завода техници имат време да го отстранят и след нова проверка на констатираните слабости се подписва протокол за приемане на ремонта на машината.
IMG_0031На учебен полигон „Ново село” танкистите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелба с щатен изстрел с въоръжението танк Т-72. В учението взеха участие екипажите на десетте танка, на които бе извършен ремонт в Търговище, финансиран от МО. В заключителния етап на теста, проведен в условия, близки до бойните, се включи Първа танкова рота от Втори танков батальон, която изпълни Второ контролно упражнение по дневна стрелба по появяващи се и движещи се цели със смяна 
на огневата позиция по различни способи. Упражнението бе изпълнено с два щатни артилерийски изстрела с оръдието на танка и 50 патрона за сдвоената 7, 62-мм картечница „Калашников”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани