Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2-ра бригада почете Деня на Ботев

[post-views]
2-ра бригада почете Деня на Ботев

DSC07956В условията на противоепидемична обстановка военнослужещите от 2-ра механизирана бригада успешно изпълняват задачите по бойната подготовка, но не забравиха да почетат и паметта на героите на България.
С поднасяне на венец и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в района на в. ф. 44200 – Стара Загора, се проведе военен ритуал по случай 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.  
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов припомни светостта на този паметен ден за българския народ и призова да не забравяме героите, отдали живота си за свободата. В знак на признателност към поета революционер Христо Ботев началникът на служба „Правно осигуряване” на бригадата майор Николай Господинов рецитира безсмъртната поема „Хаджи Димитър”. В ритуала взеха участие военнослужещи от командването на 2-ра бригада, батальона за защита на силите, щабния батальон и военния духов оркестър на бригадата. 

Ритуал в Калофер за 2 юни
На 2 юни в Калофер се проведе ритуал по полагане на венци и цветя по повод 144 години от гибелта на Христо Ботев с участието на военния духов оркестър и почетен караул и 2br2военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Мероприятието протече при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки съгласно въведената в страната извънредна епидемична обстановка. 
Да почетат паметта на поета революционер в родния му град присъстваха президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Калофер Румен Стоянов, представители на държавната и местната власт, военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, родолюбиви граждани и гости на града. Бяха поднесени цветя на паметниците на Иванка Ботева и Христо Ботев в двора на Национален музей „Христо Ботев”.
Преклонението продължи на мемориалния комплекс, извисяващ се над Калофер, където президентът произнесе слово за героя, останал в нашата история като една от най-значимите личности, които са отдали живота си за свободата на България. Бяха поднесени цветя на паметника.                                                 

Най-ново

Единична публикация

Избрани