Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп връща 9500 войници от Германия – Намаляването на контингента изненада съюзниците

[post-views]
Вашингтон в окото на политическата буря: Тръмп иска пари за стена с Мексико, Конгресът не позволява

Маас: Отношенията ни с Вашингтон са сложни

Местят част от бойците в други страни от НАТО

Donald TПрезидентът Доналд Тръмп е наредил да се намали с почти една трета американският контингент, базиран в Германия, откъдето ще бъдат изтеглени 9500 войници от общо 34 500, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Високопоставен служител от администрацията на Белия дом посочил, че промяната ще доведе до съкращаването и на цивилния персонал, работещ за военните в Германия, който възлиза на около 17 000 души.

Част от бойците, които ще бъдат изтеглени, ще бъдат преместени на други места, като някои от тях ще се разположат в Полша. Други пък ще бъдат изпратени в някои от останалите страни от НАТО, а трети ще се завърнат в САЩ.

Съюзниците от пакта не са били уведомени предварително за решението на Тръмп. То било резултат от месеци наред работа на генерал Марк Майли, председател на Съвета на началник щабовете на американската армия. Преместването се подготвя от септември насам, посочва още Ройтерс.

Източници на агенцията твърдят, че свиването на контингента няма общо с напрежението между Тръмп и канцлерката Ангела Меркел, която попари плановете на US президента за провеждането на присъствена среща на Г-7, чийто домакин тази година е САЩ. Тръмп обаче неведнъж е критикувал Берлин, че не отделя достатъчно средства за отбрана, докато поддържа бюджетен излишък.

Отношенията между Германия и САЩ са сложни – това обяви в интервю за в. „Билд” германският външен министър Хайко Маас, който изрази съжаление за решението на Вашингтон да изтегли.

Източник: в.“Труд“

Най-ново

Единична публикация

Избрани