Информационен център на Министерство на oтбраната

Учениците от Морското училище в Бургас ще имат предимство при кандидатстване във ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров” – Варна

vvmu-kursantiСлед по-малко от две седмици възпитаници на Морската гимназия в Бургас ще участват в летен морски лагер във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" – Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Той ще се проведе от 22 до 26 юни. Осмокласници от иновативната специалност "Корабоводене и Корабни машини и механизми" ще бъдат настанени в студентското общежитие на ВВМУ. Там те ще живеят и ще се хранят заедно с курсантите, а на занятия ще ходят облечени с новите си униформи.

По време на лагера учениците ще се обучават в четири направления – гребане, морско дело, видеозаснемане с дрон и базови умения по управление на кораб.

За уточняване на програмата в Бургас пристигна кап. I ранг проф. Калин Калинов – зам.-началник на ВВМУ, който се срещна с инж. Христина Жабова – директор на Морското училище, и кап. инж. Пламен Симеонов – зам.-директор.

Учениците ще се завърнат с нови знания от предстоящата практика. Те ще изучават устройството и оборудването на гребно – ветроходна лодка, ще наблюдават звездното небе, учейки астрономия, ще връзват морски възли, ще гребат и ще имат стрелкова подготовка във виртуално стрелбище, както и тренировки на тренажори по управление механизмите на кораба. Ще проведат и учебно плаване с яхта.

По време на престоя си учениците от Бургас ще бъдат зрители на постановката "Любов по време на карантина", сътворена от варненските курсанти. От Висшето военноморско училище те ще получат униформени шапки и специални бележници, за да си водят записки. Със завършване на курса учениците от Морското училище ще придобият сертификат и талон за предимство при кандидатстване във ВВМУ. Обучението ще има и втори етап, който ще се проведе в Бургас между 1 и 11 септември.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г. От държавна, тя стана собственост на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на предлаганото обучение.

Източник: http://www.focus-news.net/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top