Информационен център на Министерство на oтбраната

Център за спасяване на море открива Морско училище

vvmu-integriran-centarМодерен център за спасяване на море открива Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров”. Той е изграден в Пункт за базиране – Варна и официално влиза в експлоатация след броени дни.

Новият център за морско спасяване е пореден етап на по-мащабно наше начинание, заяви пред Maritime.bg кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, зам.-началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

Той припомни за известни като манилски поправки на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците (STCW ). Всички компетентности, заложени в конвенцията ги въведохме като стандарт в обучението на морските лица. Направихме ревизия на нашата материална база до каква степен обезпечава тази подготовка и набелязахме много неща, които могат да бъдат подобрени – каза проф. Калинов. 

И първото нещо, с което се заехме бе силно да нарасне тренажорната база на училището – продължи той. Говорим за това, голяма част от практическото обучение да бъде изнесена на тренажори: тренажор мостик, тренажор машинно отделение и други. Завършихме този мащабен проект към 2016 година и така осигурихме всички условия обучението ни да отговаря на изискванията на конвенцията. Сега само надграждаме и оптимизираме.

Много неща, които и преди правехме, се наложи да бъдат изнесени във вече  по-модерна учебна база, каза още зам.-началникът на ВВМУ. Първото такова нещо беше противопожарният полигон, който изградихме на „Карантината”. Уникално съоръжение на база контейнери – има обособени различни корабни помещения: корабен хамбар,  машинно отделение, каюти, мостик. Стана модерен тренажор, където се извършват всичките упражнения по борба с пожари и преминават в изключително реалистична обстановка. 

Паралелно с него вървеше създаването и на този нов център за морско спасяване, като обособен компонент от целия тренажорен комплекс на училището, обясни проф. Калинов. Ускорихме неговото изграждане след продажбата на учебната ни плаваща база „Вапцаров” (бившия „Д.Благоев”). Сега той вече е напълно завършен и стана също уникално модерно съоръжение, което разполага с бързоходна спасителна лодка, моторна лодка, има и устройство, позволяващо спускането им на вода. Тоест в него се извършва целият комплекс от упражнения в реална обстановка.

Тук трябва да подчертая, че в изграждането на отделни компоненти на комплекса много помогнаха чуждестранни корабни компании, които са партньори на училището. Това е поредната проява на интегралния ни подход с тяхно участието. Впрочем така се роди целият комплекс, който е напълно функционален и можем да кажем, че вече имаме модерен разпределен център за морска подготовка, подчерта проф. Калинов.

Следващият компонент, който започваме по нашия мащабен проект,  е построяването на дълбоководен басейн, в който да извършваме подготовка на кадри за офшорната морска индустрия. Паралелно в това – и на кадри за нашите въоръжени сили. Например, нашите пилоти имат нужда от такива упражнения, като напускане на паднал хилекоптер в морето, приводняване под парашут и т.н. 

Изграждането му вече стартира, дори приключи проектирането. Той ще бъде разположен в района на Морско училище, непосредствено до нашия спортен комплекс – ще бъде архитектурно съвместим и функционално свързан с него, добави проф. Калинов.

Източник: https://www.maritime.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top