Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Готвят затваряне на полицията в Минеаполис – протестите срещу расизма продължават в цял свят

[post-views]
Размириците в САЩ са неконтролируеми – протести има в над 70 града, наложиха полицейски час

usaГрадският съвет в Минеаполис планира да разпусне местното полицейско управление, след като преди 2 седмици афроамериканецът Джордж Флойд почина при брутален арест. Мнозинството от градските съветници подкрепи идеята, която съвсем не е безпрецедентна за американската практика. Междувременно антирасистките протести заради смъртта на Флойд продължават в целия свят.

Общо деветима от 13-те членове на градския съвет на Минеаполис се присъединиха към демонстранция в неделя и се обявиха за разпускане на полицейското управление и цялостно прекратяване на полицейската дейност във вида, познат до момента. Съветниците са единодушни, че трябва да бъде създаден нов модел за гарантиране на обществения ред в града.

Кметът Джейкъб Фрей, който първоначално се обяви категорично против подобен ход, смекчи позицията си, но заяви, че не подкрепя пълното разпускане на органите на реда. И все пак, ако се стигне до дебат, той ще бъде дълъг и труден, предупреждават анализатори и подчертават, че сходни решения вече са взимани в Калифорния и Ню Джърси.

Припомняме, че смъртта на Джордж Флойд, който беше задушен при арест, стана причина за безпрецедентни по мащаб протести срещу расизма и полицейския произвол в САЩ. Извънредните мерки за сигурност и вечерния час в страната бяха премахнати през уикенда, когато след погребението на жертвата напрежението се поуталожи, а вълненията започнаха да стихват. Президентът Доналд Тръмп дори разпореди изтегляне на силите на Националната гвардия от Вашингтон с предупреждението, че могат бързо да се върнат, ако се наложи.

Междувременно демонстрациите по света продължават да набират скорост. Лозунги „Расизмът убива“ бяха издигнати в редица европейски градове, сред които Рим, Барселона, Мадрид и Копенхаген.

В Брюксел се стигна до масови безредици и погроми на десетки скъпи магазини. След края на официалното протестно шествие голяма част от хората се насочиха към квартал, населен предимно с мигранти от Африка, които също се включиха в бунтовете. Полицията беше принудена да използва водни оръдия срещу тълпата. Извършени бяха около 50 ареста.

Стотици хиляди излязоха на протест и във Великобритания. Прояви имаше пред американското посолство в Лондон, както и на „Даунинг стрийт“ 10. В Бристол напрежението ескалира дотолкова, че протестиращите свалиха статуята на Едуард Колстън – британски търговец на роби от XVII век, и демонстративно я хвърлиха в реката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани