Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО 2030: Столтенберг иска по-силен военен и политически съюз

[post-views]

NATO STOLTENBERGНАТО трябва да стане по-силен и по-политически съюз, с широк глобален подход. Това е визията на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който представи програмата си за развитието на НАТО до 2030 г. по време на онланй конференция, организирана съвместно с Атлантически съвет и Германския фонд Маршал. 

Според Йенс Столтенберг е назрял моментът НАТО да се вгледа, за да се види как ще изглежда след десет години. Само така Алиансът може да продължи да изпълнява основната си задача, а именно да поддържа мира и свободата на своите близо 1 милиард граждани в един все по-нестабилен свят. 
Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„НАТО 2030 е за това, как Алиансът да се адаптира към новата нормалност. За да успеем трябва да останем военно силни, да сме по-обединени политически и да сме по-ангажирани в глобален мащаб.“

Столтеберг призова страните-членки да продължат да инвестират в отбраната си, независимо от последиците от пандемията КОВИД-19, защото само така Алиансът ще остане конкурентен.
Друг важен акцент във визията на Столтенберг е организацията да се използва повече при обсъждането на действията на отделните съюзници в областта на сигурността, и да се ограничат едностранно взети решения.
Генералният секретар иска задълбочаването на военното сътрудничество със страните от Южна Азия – като Австралия, Япония и Южна Корея.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани