Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО: Носете навсякъде маски с поне 3 слоя

[post-views]

НАТО готви план за действие при втора вълна

szo-Световната здравна организация (СЗО) промени позицията си за предпазните маски и вече препоръчва те да се носят навсякъде, където е трудно да се спазва дистанция. Като пример за такива места генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус посочи обществения транспорт, магазини и всички места на закрито, на които се събират много хора.

„Съветваме хората на възраст над 60 г., както и онези, които имат предишни заболявания, да носят маска на всички публични места, на които е възможно да се стигне до предаване на инфекцията“, каза Гебрейесус. Досега СЗО препоръчваше само на болните и на медицинския персонал да носят предпазни маски.

В новите си насоки СЗО включва и изисквания за качеството. Маските трябва да са от поне три слоя различен материал. Социалната дистанция и хигиената остават приоритет. Рискът от зараза нараства, ако хората пипат маските си с мръсни ръце, предупреждава СЗО.

Гебрейесус уточни, че самите маски не защитават от вируса, причинил пандемията       от COVTD-19, а са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широкото му разпространение.

Командването на НАТО същевременно подготвя мерки за реакция при ново настъпление на коронавируса. „Необходимо е да координираме планирането си така, че да можем още по-добре и по-бързо да помагаме на страните – членки на НАТО, и партньорските държави, които са тясно свързани с алианса“, каза генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг уточни, че планът е да се „подготвят достатъчно ресурси за транспортиране на медицински материали и да се създадат складове за бърз достъп до медицинско оборудване“. Планът ще бъде официално представен в средата на юни на виртуално съвещание на министрите на отбраната от алианса.

Франция пък драстично увеличи глобите за хвърляне на предпазна маска или фас от цигара на необозначените за това места. 135 евро ще трябва да плати всеки нарушител, а ако градските власти заведат дело срещу него, санкцията може да скочи до 750 евро. В момента глобата за хвърляне на такъв тип отпадъци не където трябва е 68 евро.

По данни на сайта „Уорлдометер“ в света вече има над 7 млн. заразени с COVTD-19, а жертвите са повече от 402 000. Най-засегнатата държава продължават да са САЩ, следвани от Бразилия, Русия, Испания и Великобритания. Със своите над 253 000 потвърдени случая Индия изпревари Италия в печалната класация и вече заема 6-а позиция.

Източник: в.“24 часа“ 

Най-ново

Единична публикация

Избрани