Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията с Ковид-19 по света: Близо 7 милиона заразени и 400 хиляди починали

[post-views]
Новите случаи на КОВИД-19 у нас са 206

koronavirusСедем милиона заразени и 400 хиляди починали от Ковид-19. Това показват последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Чувствителен ръст на новите случаи със заболяването продължава да се отчита в страните от Латинска Америка. Подобна е ситуацията и в Индия и Саудитска Арабия. В същото време Нова Зеландия обяви, че в страната няма нито един активен случай.

С близо два милиона заразени и над 110 хиляди починали САЩ остават лидер в черната класация. Независимо от това властите в отделните щати все пак решиха да започнат поетапното облекчаване на кризисните мерки. От днес се очаква стотиците хиляди нюйоркчани да се върнат на работа, като част от първата фаза на облекчаване на мерките. Освен строителния сектор се очаква да отворят и повечето магазини и търговски обекти.

Независимо от високата заболеваемост в САЩ, Латинска Америка за сега остава основното огнище на новия коронавирус, като Бразилия е лидер в класацията с 36 хиляди смъртни случаи. Учените обаче смятат, че случаите са в пъти повече, след като стана ясно, че федералното правителство се опитва да манипулира данните за случващото се в страната. Това провокира масовите анти и проправителствени протести, като за момент се стигна до сблъсъци между опоненти и привърженици на президента Жаир Болсонаро. Чувствителен ръст на смъртните случаи и заразените се отича в Перу и Чили, като експертите посочват, че здравните системи и на двете страни са на предала си. Като цяло ситуацията в Европа продължава да се нормализира, независимо, че през уикенда Полша регистрира стотици нови случаи с Ковид-19. Според информацията на властите зад пика се крие открито огнище на заболяването в голяма мина за въглища в южните части на страната. Саудитската арабия обяви, че броят на заразените в страната официално прескочи границата от 100 хиляди души. В Индия също отчитат ръст на новозаразените, след като властите започнаха да облекчават още преди две седмици превантивните мерки, като от този седмица бяха отворени и повечето храмове в страната. И една позитивни новина от Нова Зеландия. В страната официално няма нито един случай с Ковид-19, след като и последния болен беше изписан от болница. Независимо от това част от мерките за превенция ще останат в сила.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани