Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган: Изключваме Хафтар от бъдеща сделка в Либия

[post-views]

erdoganТурция не възнамерява повече да преговаря с бунтовническия лидер Халифа Хафтар за мирна подялба властта в Либия и смята да го изключи от бъдещо политическо решение на въоръжения граждански конфликт в страната.

Това се разбира от изявление на президента Реджеп Тайип Ердоган след телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, цитирано от Анадолската агенция. 

Ердоган твърди, че е спечелил подкрепата на Вашингтон  за плановете си.

Международно признатото правителство на Националното съгласие в Триполи през последните седмици отбеляза ключови победи над силите на Хафтар и си върна от него бреговата ивица до границата с Тунис, околностите на столицата Триполи и стратегически важни градове около нея. То успя да направи това благодарение на турските войски в Либия, които Ердоган изпрати в негова подкрепа.

Като приветства стратегическите успехи на Правителството на националното съгласие (ПНС) на бойното поле, Ердоган каза, че Хафтар ще бъде изключен от всякакво политическо решение в Либия, предаде Анадолската агенция.

Хафтар (76 г.), чиято база е Източна Либия с център Бенгази, обсаждаше Триполи от 14 месеца и дори беше превзел някои от предградията и международното летище. Той има подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства и на Русия, която отрича да участва на бойното поле, но се трупат свидетелства, че за бунтовниците се сражават членове на частната руска военна групировка „Вагнер“. Хафтар сам е благодарил публично и за военната подкрепа на Франция, която официален Париж отрича.

ПНС, начело с министър-председателя Файез ал Сарадж, което е обвинявано във връзки с ислямистки групировки, има подкрепата на Турция, Италия и Катар.

Eрдоган добави днес, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин за твърденията на Москва, че няма никакви войници в Либия. Турският президент подчерта, че цялата сила на Хафтар идва от Русия.

Анкара изостави опитите си за политическо решение, след като Хафтар напусна през миналия януари мирни преговори, организирани в Москва от Русия и Турция. Тогава турците засилиха военната и логистичната си подкрепа за ПНС. 

В резултат на това през последните седмици правителствените войски завзеха няколко стратегически пункта на ЛНА, включително военновъздушната база Ал-Уатия до границата с Тунис, международното летище на Триполи и стратегически важния град Тархуна.

Миналия понеделник воюващите страни съобщиха, че са се разбрали да се върнат на масата на преговорите и Египет и ОАЕ приветстваха това. Ахмед Маетиг, заместник на Ал Сарадж веднага отлетя за Москва, вероятно да обсъжда подробностите на на възможно споразумение за прекратяване на огъня.

Източник: https://clubz.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани