Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски изтребители прихванаха четири руски Ту-95МС до Аляска

[post-views]

samoleti_f22Американски изтребители пресрещнаха и ескортираха четири руски стратегически ракетоносеца Ту-95МС по време на рутинен полет над неутрални води до САЩ, съобщи РИА Новости и ТАСС, като цитираха Министерството на отбраната на Русия.

Самолетите на руските Въздушно-космически сили са осъществили въздушно патрулиране над неутрални води над моретата, разделящи Чукотка и Аляска – Чукотско, Берингово и Охотско море, както и в северната част на Тихия океан. Полетът е продължил около 11 часа. По някои отсечки от трасето руските самолети са били съпроводени от изтребители F-22 от военновъздушните сили на САЩ.

Ракетоносците са излетели от летищата в района на Амур и в Чукотка, отбелязват от руското министерство. През 2019 г. авиобазата „Анадир“ беше подготвена за приемане на тежки самолети и на два пъти там кацаха стратегическите ракетоносци Ту-160. Летището се намира на 600 километра край бреговете на Аляска.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва още, че далекобойната авиация на Русия редовно извършва полети над Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно море и Балтийско море в съответствие с международното право.

През май т. г. стратегически бомбардировачи на САЩ извършиха пет полета по протежение на границите на Руската федерация, напомня министерството и изтъква, че всички полети на руски военни самолети се изпълняват при строго спазване на международните правила, без да се нарушават границите на други държави.

Източник: https://dnes.dir.bg/

Най-ново

Избрани