Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За пръв път след 18 г. бойният флот стреля с крилати ракети

[post-views]
Успешни стрелби с подвижен брегови ракетен комплекс на нос Емине

103952140_581034709485528_5538526718585425600_o„Браво на ВМС!” възкликна премиерът Бойко Борисов, след като наблюдава експериментална  ракетна стрелба с ПБРК (подвижен брегови ракетен комплекс) „Рубеж”. Пускът бе осъществен от позиция до нос Емине.
Последният пуск с комплекса е бил преди 18 г. Военните моряци се радваха като деца, ръкопляскаха и се прегръщаха, когато от вертолета, висящ на 1000 м височина над целта, съобщиха, че мишената е поразена. Това бе еуфория, подобна след успешен старт на космически кораб. Мишената за ракетно-артилерийска стрелба „Мраз М 11”, произведена в ТЕРЕМ „КРЗ Флотски арсенал – Варна” ЕООД, имитираща голяма надводна цел, бе разположена на 40 км в морето. Крилатата ракета излетя от огневата позиция със страхотни трясък и гръм, като дим и сажди се посипаха дори върху палатките с гостите и наблюдателния пункт. Тя летя на 50 м над водата, като взе разстоянието за 130 сек и порази безпогрешно целта. ПБРК „Рубеж” е приет на въоръжение във ВМС през 1986 г. в състава на брегови ракетен полк. Специалистите наричат пусковата установка на комплекса „катер на колела”, тъй като машината има собствена радиолокационна станция за насочване, апаратура за опознаване „свой–чужд”, система от средства за външна и вътрешна радиотелефонна връзка. 
Минималната далечина на стрелбата с полевата ракета П-21 е 8 км, а максималната – 80 км. За експерименталния пуск бе отцепен район за осигуряване с обща площ от почти от 3500 кв. морски мили.
„Искам да поздравя министър Каракачанов, че от 18 г. подобни стрелби не са планирани и не са били провеждани. Много сме доволни, че е успешен пускът. Момчетата с основание се радваха. Въпреки кризата, която изживяваме, това, което сме планирали за армията, го изпълняваме – повишение на заплатите, повече средства за модернизация и поддържане на техниката. Засега нищо не налага да спираме проектите за превъоръжаване. Мисля, че ще успеем да се справим”, заяви премиерът Бойко Борисов след успешния пуск. 
„Това, което каза премиерът, е абсолютно вярно. 18 г. не бяхме стреляли с този комплекс. Хората, които тогава са провели онези стрелби, отдавна вече не са в строя. Беше голямо предизвикателство за командването на ВМС и командирите на комплекса да проведат тази стрелба, защото имаше много неизвестни. Справиха се отлично. Сега се отделят повече средства и това ни дава възможност да се провеждат повече учения, да се поддържат техниката и въоръжението и да се закупуват нови. Това е исторически момент за ВМС и армията ни като цяло”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. А началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бе лаконичен, но категоричен: „Показахме на всички, че пазим барута сух – и армията, и флота”. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани