Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Шабла 2020”: Горещо барутно лято край морето

[post-views]
„Шабла 2020“ – стрелбите на зенитния полигон на ВВС продължават

103964019_3894108090659907_5189040039829420026_oЛято е. Тези дни край Шабла за поредна година ври и кипи. Но не от курортисти. Напротив, те се броят на пръсти, дори хич ги няма. Градът е пуст. Но брегът край него се оглася от изстрели, вой на зенитни ракети и снаряди, от режещия звук на пикиращи изтребители, самолети и вертолети. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пристигнаха на зенитния полигон край Шабла да инспектират съвместните бойни стрелби на войската. Тук бяха и командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, генерали и офицери.
Президентът Румен Радев благодари на бойците от трите вида въоръжени сили за отличното представяне в съвместните бойни стрелби и подчерта, че командният състав на армията ни, както и бойците заслужават дълбока признателност, защото за пореден път са доказали, че са отлично подготвени. „Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да не допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство”, заяви още Радев.
„Моят апел към ръководството на Министерството на отбраната е да се положат максимум усилия и да има решителни действия за стабилизиране на техническото състояние на МиГ-29“, допълни той. Президентът уточни, че се отпускат повече средства и модернизацията на армията вече е в ход, но системата за отбраната е сложен механизъм и повече пари не означават повече бойни способности. Според него са необходими още по-добро взаимодействие, превантивна работа и по-добра координация на всички нива, така че тези средства да се превръщат в бойни способности и по-бързо да бъдат реализирани проектите за модернизация.
Попитан как оценява евентуалното забавяне на темпа на превъоръжаване на армията предвид световната икономическа криза, която се очертава след COVID-19, президентът посочи, че всяка икономическа и социална криза в глобален план води след себе си до рискове в системата за сигурност. „Разходите за отбрана в световен мащаб растат и ще продължават да растат всяка година. Трябва да бъдем адекватни и като общество трябва да се отнасяме с много по-голямо внимание към проблемите и развитието на отбраната“, каза още Радев.
Държавният глава припомни, че миналата седмица е провел среща с първата група български пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70 в САЩ и подчерта, че това е сериозна инвестиция от страна на българската държава. „Това означава нова организация на летателна подготовка нова щатна организация и най-вече нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника“, подчерта Радев и изрази надежда, че в МО ще бъде създаден специален офис, който да ръководи тези сложни процеси.
„Аз съм доволен от това, което показаха военнослужещите на зенитния полигон. Защото в едни времена, когато с десетилетия наред за армията не се отделяха достатъчно средства – за нова техника, за поддръжка и ремонт на съществуващата, дори за личния боекомплект на военнослужещия, в последните години нещата се променят. Важното е друго – българският войник има своите морални устои и въпреки трудностите той носи съвестно службата си. Видяхте, че нашите военнослужещи са много добре подготвени и искам да ги поздравя за показания vmsпрофесионализъм – не само участниците в учението, но и техните командири. Така показваме на обществото, че Българската армия, макар и в недокомплект, макар и дълги години пренебрегвана от политиците е на своя боен пост и е готова да изпълни своето основно конституционно задължение – защита на суверенитета на България”, заяви от своя страна военният министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че по отношение на нальота във ВВС, за да има повече, трябва да има повече техника. „Правим всичко възможно да възстановим  и въведем в експлоатация максимален брой летателни средства. Хеликоптерите, които наблюдавахте – Ми-17 и Ми-24 буквално преди една година не летяха. От хеликоптерите Ми-17 не летеше нито един, от Ми-24 летяха само два и т.н. „Това е нашият стремеж – да има повече техника, за да имат и летците повече нальот”, обясни министър Каракачанов. Според него 
има проблем с изтребителите МиГ-29 тъй като по два от петте договора с РСК МиГ има забавяне от руската страна. МО е предявило изискване за неустойки и търси алтернативни варианти за решаване на проблема, за да поддържаме в летателна годност поне осем от нашите МиГ-29, стана ясно още от думите на министър Каракачанов.
Висока оценка за действията  на бойците по време на учението даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той смята, че военнослужещите заслужават уважение за труда си. Военен №1 заяви, че неговата амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни. Той разкри, че за следващата година се планира по-мащабно учение на полигона край Шабла. „Моята идея е догодина да тренираме културата на съвместност. Тази съвместност не трябва да се демонстрира само на тактическо ниво, а да има своята проекция на оперативно и стратегическо ниво – става дума за подготовката на щабовете”, каза адмирал Ефтимов. Специално за в. „Българска армия” той сподели, че кадровият проблем във войската не може лесно да бъде преодолян, но вече е спряна негативната тенденция. Сега имало паритет между броя на напускащите и броя на постъпващите в строя военнослужещи. Адмирал Ефтимов обясни, че ще разговаря с всички, особено с младите офицери, които са решили да не изпълнят десетгодишния си договор. „Такива беседи проведох последния петък. Искам да разбера какви са мотивите, има ли разочарование сред младите да напипам пулса им. Причините според мен са комплексни, тъй като светът е отворен, хората имат и други възможности, но мисля, че причините са най-вече лични.
Рапортите не са много”, каза за вестника адмирал Ефтимов.
Съвместните бойни стрелби „Шабла 2020” под ръководството на заместник- командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев се проведоха по сценарии за хипотетична военна кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните. Сценарият започна с действия на изтребител МиГ-29, който трябваше да неутрализира нарушител на въздушното ни пространство. На височина 7000 м изтребителят влетя в района на полигона с 800 км/ч. Пилотът извърши отстрел с авиационно управляема ракета въздух–въздух Р-60. Дистанцията до целта бе 5 км и IMG_6835последва доклад, че „целта е сбита”.
После бяха разиграни действия, свързани с мисия за бойно търсене и спасяване на приводнил се екипаж. В тази задача се включиха щурмови самолет Су-25, вертолети Ми-17 и Ми-24, както и вертолет „Кугар”, който изпълни търсене и спасяване на „бедстващите в морето пилоти”.
Замисълът на съвместните бойни стрелби включваше и обстоятелството, че „противникът” планира авиационен удар по нашата инфраструктура в оперативна дълбочина. За предотвратяване и минимизиране на тези действия наземно базирана локална групировка за ПВО извърши прикритие на основното направление за влитане на „противниковите” самолети. Тя бе въоръжена със ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела 2М”, които извършиха бойни стрелби по осветителна мина М-67, имитираща въздушен противник. Особено възхищение предизвика прецизният пуск на редник Геновева Димова, стрелец зенитчик от 3-ти механизиран батальон на 61-ва бригада, която със своята „Стрела 2М” безпогрешно порази целта. Дори шегобийци предложиха командирите да я върнат във формированието вече като ефрейтор.

Най-ново

Единична публикация

Избрани