Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бергамо – градът на българския

[post-views]

1aЕдин от най-пострадалите от коронавируса градове в Европа и света беше италианският Бергамо. Гледахме по телевизиите тревожните репортажи от опустелите улици, по които се движеха военни камиони с телата на починали от болестта и сърцата ни се късаха. Защото си спомняхме как преди 7–8 месеца бяхме в този тогава безметежно спокоен и приветлив италиански град. 
Кога ли Бергамо отново ще се върне към обичайния си живот, открит и за местните хора, и за туристите? Дано да е по-скоро.

Кацаме на летището в Бергамо към 11 ч вечерта. Идваме от Испания и през последния половин час 
летим в нощта над плътно осветена територия
Това са Милано и съседните селища, които формират мегаполис с повече от 8 млн. жители в най-богатата италианска област – Ломбардия.
5bСреднощ намираме квартирата, в която хазайката ни посреща любезно въпреки късния час. Адресът е на централен булевард в града. Той носи името на един от хората, с които се гордеят Италия, Ватикана и… България – папа Йоан 23-ти. Роден е в околностите на Бергамо, а в града израства като духовник.
През 20-те и 30-те години на 20-и век бъдещият глава на Римокатолическата църква Анджело Ронкали е апостолически нунций у нас. Обиква България и помага за развитието на връзките между религиозните общности у нас и на Балканите.
Спечелва популярност като българския папа. Има дори духовен сан на архиепископ на Месембрия. Като папа в края на 50-те и началото на 60-те години реформира и модернизира Католическата църква, посредничи за преодоляване на Карибската криза през 1962 г.
В слънчевата утрин тръгваме по улиците, докато заведенията – кафетерии, пицарии, сладкарници и дюнерджийници, едва са отворили. Места на изнесените на широките тротоари маси се намират лесно. 
Усмихната сервитьорка ни носи типичното силно италианско еспресо, което ни зарежда с енергия и в следващите часове неуморно обикаляме из улиците и площадите, посещаваме църкви и магазини, както и снимаме.
Намираме се в долната, новата част на града. В нея се редуват жилищни и административни сгради, църкви, молове и офиси на банки. Традиционната архитектура съжителства хармонично с модерните постройки. В тази част на града няма много туристи.
1eНе така обаче стоят нещата с горния или стария град, чиито старинни крепостни стени и кули се извисяват в края на булевард „Папа Йоан 23”. Качваме са на фуникуляра, с който за няколко минути се издигаме във височина и сякаш се връщаме във времето преди векове. 
Градът е бил част от Венецианската република, а по-късно от Ломбардското кралство. Старинните сгради, строени по онова време, са грижливо поддържани и днес. Затова и туристите са основно тук, а не в новия град.
От Пазарния площад тръгваме по тесните старинни улички. Достигаме Стария площад, построен през 12. век. В средата на павираното пространство се издига фонтанът Contarini. Наблизо се кипри белокаменната сграда на библиотеката Angelo Mai, а недалеч е градската часовникова кула.
Продължаваме из уличките и достигаме Катедралния площад. В единия му край се издига неголяма строга постройки – Регионалният дворец. През колоните му преминаваме на друг площад, в чийто край се извисява една от главните архитектурни забележителности на старинния Бергамо – базиликата „Санта Мария Маджоре”.
Според легендата е издигната през 12. век, за да защити населението от върлуващата тогава друга пандемия – чума. Във вътрешността на сградата има уникални рисунки с библейски сцени Особено впечатляваща с ренесансовата си орнаментика е долепената до църквата Cappella Colleoni – истински архитектурен шедьовър от 15. век. По друга улица стигаме до музея на родения в града именит оперен композитор от епохата на белкантото през 19. век Гаетано Доницети.
В Бергамо има и други интересни сгради, хубави паркове и забележителности. Самото разположение на града също е много удобно за туристите. 
1jНа около 40 км от Бергамо е вторият по големина италиански град – Милано. Също на толкова са езерата Комо и Изео. На 30-ина км е границата с Швейцария. Недалеч от града в северна посока започват Алпите с първите си, невисоки върхове.
На около 5 км от Бергамо, достъпно с удобна автобусна връзка, е летището на града, което е трето по големина в Италия и е средищно за нискотарифните компании, опериращи в небето на Европа. В момента аеропортът се разширява, защото потокът от пътници, поне преди пандемията, беше огромен. 
5cТръгваме към България със самолет, който излита в 9,00 ч. В същия час към София излита и аероплан на друга компания, а в 9,10 ч – още един. Този оживен трафик е втората значима българска връзка на Бергамо. 
Градът е много удобен за пътуванията на българите из Европа. А има и трета българска връзка. Италианският град е побратимен с американския Грийнвил, в щата Южна Каролина. Да, същият, в чийто завод на „Локхийд Мартин” ще бъдат построени българските изтребители F 16 Block 70. Виж ти, колко е малък светът, шегуваме се в самолета, докато, с очарованието на Италия в сърцата, достигаме София. Всичко на всичко – само за час и половина. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани