Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десант през Дунав се превърна в спектакъл

[post-views]
Десант през Дунав се превърна  в спектакъл

20200609_141217Наши сили 
от две формирования форсираха брега на остров ПерсинDSCN0506


Зрелищно съвместно учение във водите на р. Дунав проведоха един батальон от 55-и инженерен полк в Белене и два батальона от Единния център за начална подготовка в Плевен. В учението по преодоляване на широка водна преграда с паромни средства, което продължи три дни в условията на потискаща жега и тежко безветрие, се включиха жива сила и техника от два рода войски – инженерно-сапьорните и механизираните.
Съвместните действия се развиха по следния сценарий: извънредна ситуация налага на брега на Дунав да бъде натоварена тежка бойна техника, която да бъде транспортирана до близкия остров.
Целите на занятието бяха механик-водачите и командирите на машини да придобият практически навици по натоварване на плавателно средство – паром, и преодоляване на водната преграда, съответно – десантиране на отсрещния бряг и изпълняване на задачата, поставена там, да се усъвършенстват навиците на войсковия състав и да се повишат техните физическа издръжливост, психическа устойчивост и полева натренираност.
1-Полковник Марин ГосподиновНа остров Персин бойните машини извършиха разгромяващ десант срещу вражеска пехота, а след това механик-водачите и командирите на машините отново ги натовариха на платформата, за да ги върнат отново на брега.
„Този тип учения са полезни с това, че двата рода войски могат да покажат своята полезност с всяка една от своите дейности. Досега всеки е 2-Подполковник Николай Николаевправил занятията сам по себе си, а механизираните формирования не са планирали и не са провеждали такова мероприятие”, съобщи полковник Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка. Занятието се осъществи в съответствие с Плана за подготовка на Сухопътни войски. „За съжаление, през последните години такова занятие не се е провеждало, това е за първи път през настоящата година и се надявам, че през следващите години това ще се превърне в традиция”, допълни още той.
В учението взеха участие БМП-23 от 4-ти и 29-и механизиран батальон, съответно дислоцирани в Плевен и Шумен. 
Изпълнението е рисково и в първия момент винаги има някаква доза страх, подчерта още полковник Господинов, като изтъкна, че досега в своята кариера не помни да е провеждано  подобно учение.
Подполковник Николай Николаев, командир на 54-ти инженерен батальон от 55-и инженерен полк – Белене, чиито подчинени осигуриха пренасянето на бронираната техника от Плевен до другия бряг, заяви от своя страна: „Нашата роля в това съвместно занятие е да осигурим транспортирането през водната преграда на натоварената техника от механизираните формирования. Досега не сме правили това съвместно с тях, транспортирали сме наша техника, но е по-различно с участието на военнослужещи, които са друг вид специалисти, тъй като взаимодействието е най-важно. Винаги съм искал и мечтая да работя с останалите DSCN0556специалисти от Сухопътни войски, защото само тогава оценяваш труда на колегата и той – твоя
Когато има взаимодействие и се изпълни правилно задачата, само тогава има някакъв резултат. Всичко друго е само едни тренировки”.
Изпълнените маневри бяха сложни и съвместните действия – от решаващо значение. Участниците трябваше да се съобразят с характера на бреговете, с дъното и дълбочината, необходимо бе да се извърши предварително разузнаване, за да могат да се изпълнят колкото се може по-бързо и точно поставените задачи, без да се нарушават мерките за безопасност.
„Личният състав демонстрира висока мотивация и желание да се справи с поставените задачи”, сподели в заключение майор Велин Кехайов, заместник-командир на 4-ти механизиран батальон от Плевен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани